'Het Voedselgevecht': Marlijn volgt strijd tegen eetstoornis

Iedere donderdag, 20.55 uur, NPO 3

in Mediatips

Marlijn Weerdenburg volgt in Het Voedselgevecht (KRO-NCRV) mensen die vechten tegen anorexia, boulimia of een andere eetstoornis. Ze hebben nog een lange weg te gaan, maar er is ook optimisme. "We tonen niet alleen de ellende," zegt de presentator. "Dit programma laat juist ook de kracht en de hoop zien waarmee deze jongeren proberen eruit te komen.’’

De komende weken volgt presentator Marlijn Weerdenburg diverse mensen met een eetstoornis. Ze zijn op weg naar herstel, maar worstelen er nog dagelijks mee. Naast patiënten spreekt ze met ouders, familie en vrienden. Ook komen specialisten op het gebied van eet- en voedselstoornissen aan het woord.

'Anorexia op steeds jongere leeftijd'

Marlijn maakt in de eerste aflevering van Het Voedselgevecht kennis met Sanne. Ze is 12 en heeft sinds haar tiende de – in potentie – dodelijke eetstoornis anorexia nervosa. Haar verhaal bevestigt wat deskundigen zeggen: er is sprake van een 'verjonging'. Soms krijgen zeer jonge kinderen deze stoornis al. Met steun van haar ouders probeert Sanne op gewicht te komen en haar leven weer op te pakken, maar het blijft spannend.

Eet- en voedselstoornissen

In vier afleveringen komen bekende en minder bekende eet- en voedselstoornissen aan bod: norexia nervosa, BED (eetbuiverslaving) en boulimia aan bod, maar ook ARFID (waarbij de patiënt bepaalde voedselsoorten vermijdt), orthorexia (dwang om gezond te eten), pica (dwang om niet eetbare materialen te consumeren) en anorexia athletica (dwangmatig sporten om af te vallen). 

Wouter

Ook ontmoet Marlijn vanavond de 17-jarige Wouter, die lijdt aan ARFID. Hij vermijdt het eten van bepaalde soorten voedsel. De presentator volgt Wouter tijdens een therapiesessie om beter te leren eten en zijn leven weer op de rit te krijgen.

Het Voedselgevecht

Iedere donderdag, 20.55 uur, NPO 3

Beeld: Stijn Ghijsen

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons