Heleen Mees in 'Adieu God?'

'Zingeving is een vorm van luxe'

in Mediatips

Econoom Heleen Mees raakte in 2013 in opspraak. Ze werd in New York gearresteerd op verdenking van het lastigvallen van haar ex-geliefde, bankier Willem Buiter. Haar leven lag daardoor aan gruzelementen.

Heleen is katholiek opgevoed maar heeft weinig op met de figuur van Maria. Terugkijkend stelt ze vast dat de verering van de heilige maagd voor een verwrongen beeld van vrouwelijke seksualiteit heeft gezorgd: een vrouw die met te veel mannen naar bed gaat, is niet zuiver, maar zondig. Heleen Mees noemt dit een vorm van indoctrinatie, die ze moeilijk van zich af heeft kunnen schudden.

Het katholicisme heeft ze achter zich gelaten. Je bezig kunnen houden met zingeving, is volgens Mees een vorm van luxe, omdat veel mensen vooral bezig zijn met overleven. De kracht om haar problemen te overwinnen, haalt ze vooral uit zichzelf. Die kracht heeft ze nodig, want de juridische perikelen rondom de kwestie Buiter zijn vaak stressvol.

Adieu God?, zondag 28 oktober, 23.40 uur, NPO 2
 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons