Geeske Hovingh: 'Waar liefde en vriendschap is, daar is God'

Het Vermoeden: zondag, 11.35 uur, NPO 2

in Mediatips

Geeske Hovingh is coördinator van het Wereldhuis, een initiatief van de Protestantse Kerk Amsterdam.  Op zondagmorgen is ze te gast in Het Vermoeden (EO). Ze vertelt over haar project om het draagvlak voor vluchtelingen in Nederland te verbeteren. 

"Op mijn 18e ben ik naar Ghana gegaan. Acht maanden lang," vertelt Geeske Hovingh zondagmorgen aan presentator Marleen Stelling. "Dat heeft me enorm gevormd: die gastvrijheid en spontaniteit. Ik ben er een ambassadeur van de spontane ontmoetingen door geworden. Het zorgde er onder meer dat ik uiteindelijk voor het Wereldhuis koos."

'Door praten ga je elkaar begrijpen'

"Als je met vluchtelingen praat en ze leert kennen, ga je begrijpen wat ze hebben meegemaakt. Maar ook dat deze mensen trauma’s hebben, in de war zijn en zich af en toe gek gedragen." Geeske zou het iedereen willen aanraden. "Het maakt zo’n verschil in wat je roept. Voor mij geldt: waar vriendschap en liefde is, daar is God."

(Tekst loopt door onder de video.) 

'Zorg dat vluchtelingen iets kunnen doen!'

"In Amsterdam moeten we soms mensen met een slaapzak de straat opsturen. Heel erg. Er komt nu in Amsterdam een 24-uurs opvang voor vijfhonderd vluchtelingen, maar het is een eindeloze zoektocht om daar een gebouw voor te vinden. Bij dit soort dingen is er altijd een groep die bang is dat het een aanzuigende werking zal hebben, maar in werkelijkheid blijkt dat enorm mee te vallen," merkt Geeske. "En als je bedenkt hoeveel extra handen wij nodig hebben in het onderwijs en in de zorg, dan denk ik: leid mensen op, zodat ze iets kunnen doen!"

Het Vermoeden

Iedere zondag, 11.35 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons