Fotograaf Ruben Timman droomt van Museum der Mensheid

'Mensen zijn prachtig!'

Fotograaf Ruben Timman in Museum der Mensheid

In 2001 had fotograaf Ruben Timman een bijzondere droom. Kofi Annan leidde hem rond door een verwaarloosd museum. Als hij jaren later illegaal een vervallen gebouw binnensluipt, krijgt hij kippenvel: dit is hét gebouw uit zijn droom...

“Ik zag mezelf dwalen door het museum der mensheid,” vertelt Ruben over de droom die hij in 2001 kreeg. “Niemand minder dan Kofi Annan, de voormalig secretaris-generaal van de VN, gaf me een rondleiding in een volledig vervallen museum. Er brandde geen licht, er lag een dikke laag stof en overal zag ik gebroken glas. Het enige wat ontbrak, waren de meesterwerken.

‘Mensen zijn prachtig’

Jarenlang houdt deze droom Ruben in zijn greep. Hij ervaart het als een opdracht van God om Zijn schepping in beeld te brengen. Die ontbrekende meesterwerken gaat Ruben maken, door de schoonheid en waardigheid van mensen in foto’s te vangen. “Mensen zijn prachtig. Dat vind ik, maar dat vindt God nog meer. Ik heb, mede tijdens reizen voor EO Visie, duizenden mensen mogen ontmoeten voor dit project. Soms heel succesvolle mensen, vaak ook mensen zonder hoop.”

Video: Arianne Ramaker en Wouter Holtland

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons