Evita (14) schrijft fantasyboek over christenvervolging

Van schoolopdracht tot young adult boekenreeks

Eigenlijk was Evita Morren altijd al bezig met verhalen schrijven. Waar anderen bij schoolopdrachten een verhaal maken van één bladzijde, pent Evita graag nog even door. Haar eerste boek Krijgersbloed, waarin christenvervolging een belangrijk thema is, is nu verkrijgbaar bij uitgeverij Boekscout.

Op de bank in haar ouderlijk huis vertelt Evita over haar uit de hand gelopen schoolopdracht.  “In de brugklas moesten we voor Nederlands een verhaal schrijven. Ik koos ervoor een verhaal te maken over christenvervolging, omdat ik dit een interessant thema vind.”  

Toen Evita de woordenlimiet van de opdracht bereikte, moest ze het verhaal afkappen, al was het voor haar gevoel nog niet af. Thuis ging ze verder, en op aanraden van haar mentor stuurde Evita haar verhaal naar een uitgeverij. Nu, twee jaar na de opdracht, ligt er een gedrukt boek op de salontafel voor haar.

Fantasiewereld

Krijgersbloed is een young adult fantasyboek, het genre dat Evita zelf ook graag leest. “Ik heb veel verhalen in mijn hoofd. Vooraf bedenk ik waar het verhaal begint en waar ik wil eindigen. De weg ernaartoe komt vanzelf als ik bezig ben met schrijven.”
Door te schrijven is heel veel mogelijk, vindt Evita. "Je kunt je fantasie gebruiken om personages te creëren en een wereld te maken waarin je jezelf helemaal verliest. Dat vind ik erg leuk.”
Haar boek speelt zich af in een wereld die de schrijfster creëerde. “Die is in het begin nog realistisch, maar later in het boek stop ik er wel meer van mijn eigen fantasie in. Dan krijgt de hoofdpersoon Tenley kracht van God om haar missie te volbrengen.” 

Krijgersbloed – De Hemelse Krijger Kronieken deel 1

‘Krijgersbloed’ vertelt het verhaal van Tenley, een meisje van 16 dat in het land Arkadia woont. Haar moeder is jong overleden en heeft ze niet goed gekend. Hoewel haar moeder christen was, wil haar vader niet meer over het christendom praten. Dankzij een oude man in een terugkerende droom ontdekt Tenley het geloof van haar moeder en wordt ze zelf ook christen. 

De wrede koning Arthur van Arkadia wil echter alle christenen uitroeien. De koning heeft nog een oudere broer, die vermist is. Hij is christen en kan een eind maken aan de vervolging. En zo begint een spannende reis voor Tenley, op zoek naar de broer van de koning.

Rode draad

Tijdens het schrijven leeft Evita zich helemaal in haar karakters in. Elk persoon heeft een eigen karakter en trekjes, al stopte ze ook wel iets van zichzelf in de hoofdpersoon. “Ik ben net als de hoofdpersoon gelovig. In de manier waarop ze naar dingen kijkt en hoe ze gelooft, zitten wel dingen van mezelf.” Dat is ook een van de redenen dat Evita koos voor het thema christenvervolging. “Ik wil graag vertellen over dat het leven van christenen ook moeilijk kan zijn. Door vervolging, maar ook door twijfel.” In het boek krijgt de hoofdpersoon met menig tegenslag te maken, maar ze blijft volhouden, hoe moeilijk het ook is. “Ik denk dat het belangrijk is te vechten voor wat je gelooft en te doen wat goed is. Het is ook wel een hoopvol verhaal, al zijn er natuurlijk ook complicaties onderweg. Het komt niet met iedereen goed, dat houdt het spannend.” 

Boekenreeks

Naast haar gewone schoolwerk heeft de jonge schrijfster een baantje bij de plaatselijke supermarkt, zit ze op tennis en zorgt ze voor haar drie konijnen en de hond. Verder leest Evita veel, en schrijft ze aan de volgende delen van haar serie. “Ik dacht eerst dat het een trilogie zou worden, maar ik heb misschien toch ook een idee voor deel vier.” Of de volgende delen ook echt uitgegeven gaan worden, ligt aan het succes van het eerste deel. “De uitgever wil het eerst drie maanden aankijken. Daarna mag ik het manuscript van deel twee inleveren. Dat boek is al af en gaat Koninklijk bloed heten.”
Voor nu is het schrijven een hobby, al sluit Evita niet uit dat ze er haar beroep van maakt. “Maar dan moet ik er wel m’n brood mee kunnen verdienen.”

Beeld: Joëlle Post-Kole

Geschreven door:

Joëlle Post

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons