EO zet schijnwerper vol op de Bijbel

Feest vanwege vierhonderdste verjaardag van de Nederlandse Bijbel

De EO besteedt in november en december extra aandacht aan de Bijbel in magazines, en diverse televisie- en radioprogramma’s. De directe aanleiding is de Synode van Dordrecht van 400 jaar geleden.

Tijdens deze kerkvergadering werd het startsein gegeven voor de eerste Nederlandse Bijbelvertaling. Deze Statenvertaling was een revolutie voor het geloof en voor de Nederlandse taal, zegt EO-directeur Arjan Lock. “Vorig jaar kreeg ik samen met onze Raad van Toezicht een boeiende rondleiding in Dordrecht,” vertelt hij. “Daar werd mij het belang van de synode pas echt duidelijk. Ik heb altijd op christelijke scholen gezeten en de theologische twistpunten tussen Arminius en Gomarus zelfs uit mijn hoofd geleerd. Maar tijdens die rondleiding drong voor het eerst echt tot me door hoe belangrijk het was dat de synode het startschot gaf voor de Statenvertaling. Daarmee werd de Bijbel namelijk toegankelijk voor iedereen én kreeg het Woord een samenbindende rol in ons land.”

Bijzonder boek

“Jammer genoeg,” vervolgt Arjan, “leven we vier eeuwen later in een tijd waarin velen nauwelijks meer weten wat erin staat. Zij zien de Bijbel als een religieus geschrift dat tegenstellingen in de samenleving vergroot. Maar ik ben er juist heilig van overtuigd dat het een bijzonder boek is dat ons samenbindt en waardoor je telkens weer wordt verrast. Of je het nu voor het eerst leest of er – zoals ik – al 47 jaar door en door vertrouwd mee bent. De Bijbel is voor mij geen statisch of stoffig boek, maar het Woord van God waarin Hij tot je spreekt en als het ware met je meegaat.”

Ik hoop vooral dat we mensen bereiken die ooit iets met de Bijbel hadden

Inspiratiebron

“Iets van die grote liefde voor de Bijbel willen we daarom overbrengen in onze programma’s dit najaar. Want al sinds onze oprichting maken we verhalen over het volgen van Jezus, en de Bijbel is daarvoor onze belangrijkste inspiratiebron.” Met deze waaier aan programma’s zet de EO bewust in op een breed publiek, benadrukt Arjan. “Ik hoop vooral dat we mensen bereiken die ooit iets met de Bijbel hadden, maar er nu al jarenlang niet meer in hebben gelezen.”

Met elkaar

Zo veel mogelijk mensen met de Bijbel in aanraking brengen: om dat doel te bereiken, doet Arjan een beroep op alle EO-leden. “Als omroep kunnen en zullen we natuurlijk enorm ons best doen. Maar we hebben ook mensen in het land nodig die het gesprek willen voeren met anderen of die het boekje Hey Bijbel willen uitdelen. We doen dit met elkaar. En daar hebben we elkaar hard voor nodig.”

Hey Bijbel
Op de campagnewebsite heybijbel.nl vind je alle informatie rondom de Bijbelweken. Daar kun je het missionaire koffietafelboekje Hey Bijbel bestellen, om uit te delen aan vrienden. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons