Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ds. Michel van Heijningen over het Bijbelboek Judas

‘De troostbrief werd een brandbrief’

Michel van Heijningen (42) is voorganger in de hervormde gemeenten Dorkwerd en Wijnjewoude. Vorig jaar maakte hij een serie preken uit het Bijbelboek Judas. Dat moeten we veel vaker lezen, vindt hij.

Deel:

“De naam Judas roept in eerste instantie geen sympathie op. Hij doet me denken aan de verrader van Jezus. Of het gelijknamige Bijbelboek daarom zo onderbelicht is, durf ik niet te zeggen. In ieder geval kan deze Judas er niks aan doen dat hij dezelfde naam – met overigens een mooie betekenis – heeft.

Bedoeling van Judas

Verrassend aan deze brief is dat de schrijver in vers drie uitlegt waarom hij schrijft zoals hij schrijft. Hij wilde eerst een troostbrief schrijven, maar het werd een brandbrief, die ook nu nog behoorlijk actueel is.

Geen vrijblijvende brief

Een bijzondere zin die ik in dit boekje ontdekte, is: ‘Bewaar uzelf in de liefde van God’ (HSV). In de NBV staat: ‘Houd vast aan Gods liefde.’ Eerder in de brief roept Judas zijn lezers op de juiste leer vast te houden en anderen te redden. Je kunt dit dus niet vrijblijvend lezen.

Genade als dekmantel

De gemeenteleden aan wie Judas schrijft – het is niet bekend wie dat zijn – misbruiken de genade van God ‘als voorwendsel voor losbandigheid’. De genade is een vrijbrief om maar raak te leven, want God vergeeft je toch wel. Een boodschap die mij laat schrikken.

In 2018 leven we niet meer zo los van de wereld als vijftig jaar geleden. De samenleving is ontzuild, een christen valt minder op. Als ik dan deze brief lees, merk ik dat de schrijver ook mij aanspreekt. We praten snel dingen goed die volgens de Bijbel eigenlijk niet kunnen. De genade gebruik je dan als dekmantel.

Lees ook: Deze 5 Bijbelboeken verdienen meer aandacht
Lees ook: Deze 5 Bijbelboeken verdienen meer aandacht

Confronterend

Ik vond het intensief om uit deze brief te preken, omdat de boodschap zo confronterend is. Het gaat namelijk ook over de mogelijkheid van verloren gaan. En als je preekt, moet je ook dat overbrengen.

Kernboodschap

Voor mij is de kernboodschap van dit boekje dat we alert moeten zijn op de leer, en waakzaam wanneer het gaat over het behoud van onszelf en van anderen. Judas motiveert zijn punt door te spreken over mensen en engelen die hoog kunnen beginnen en jammerlijk eindigen.

Reden tot hoop

Naast alle waarschuwingen geeft Judas mij ook reden tot hoop. Dat zit hem vooral in zijn eigen persoon. Hij stelt zich voor als ‘dienaar van Jezus Christus en broer van Jakobus’, maar hij is ook een broer van Jezus. In het evangelie lees je dat Jezus’ broers niet in Hem geloofden. Zelf is Judas dus ook een tijdje afgehaakt, maar later is hij er toch bij gekomen. Dat geeft zijn boodschap extra kracht. De drive die hij heeft om het evangelie te verkondigen proef je ook echt. Het komt uit zijn tenen, hij wil écht iets doorgeven, je móét het weten.”

Geschreven door

Reinald Molenaar

--:--