Ds. Elsbeth Gruteke over het Bijbelboek Job

Kun je belangeloos in God geloven?

Elsbeth Gruteke is predikant van de Protestantse Gemeente van Zeewolde en radiopresentator van de EO. In het Bijbelboek Job ontdekte ze een belangrijke vraag: “Kunnen wij belangeloos in God geloven?”

“Helemaal onbekend is het Bijbelboek Job niet. En in onze taal komen we Job ook geregeld tegen. Denk maar aan de Jobstijding, arm zijn als Job en Jobsgeduld – uitdrukkingen die zijn verbonden aan het grote verlies dat Job lijdt. Ook in films en literatuur komt zijn verhaal voorbij. Er lijkt dus geen reden te zijn om Job in deze rubriek over onbekende Bijbelboeken onder het stof vandaan te halen.

Hebreeuws gedicht

Maar zeg nu eerlijk: wat weet je meer van hem dan dat hij alles verloor, zijn bezit, zijn vee, zijn kinderen en zijn gezondheid? Dat gedeelte van het verhaal kent iedereen. Maar wist je ook dat Job een prachtig Hebreeuws gedicht is dat ons allerlei vragen voorhoudt die nog altijd hoogst actueel zijn? En dat het Bijbelboek niet gaat over de vraag naar het kwaad, maar over belangeloos geloven? Dat hij ons iets vertelt over wie God is?

Job in Zeewolde

Mijn enthousiasme voor Job is de afgelopen tijd flink aangewakkerd. Ik heb met mijn collega-predikant in onze gemeente net een prekenserie over dit boek achter de rug. We volgen meestal de lezingen van het oecumenische leesrooster. De afgelopen vijf weken stond Job daarop en wij hadden wel zin om ons in dit boek te verdiepen. Gelukkig vond de gemeente het ook een goed idee. In pastorale gesprekken viel zijn naam ook nogal eens. En niet alleen dat: Job en zijn avonturen werden ook besproken in de supermarkt tussen de verse groente en het fruit, in het verpleeghuis en op het terras aan de haven. Hij werd een beetje een inwoner van Zeewolde.

Belangeloos geloven

Dat heeft alles te maken met wat hij ons te zeggen heeft. Het verhaal van de man die door een weddenschap tussen God en Satan alles verliest, maar aan het einde van het verhaal twee keer zo rijk is, gaat over een belangrijke vraag. Kunnen wij belangeloos in God geloven? Blijft Job ook in God geloven als hij niet meer door God gezegend wordt?

Dat is ook een vraag aan ons. Geloven wij in God omdat Hij ons zegent, of geloven we in Hem omdat Hij God is? Job en zijn vrienden proberen Hem te vangen in een zelfbedacht systeem dat ervan uitgaat dat God op een duidelijke manier handelt. Iedereen die goed doet, wordt gezegend – iedereen die slecht is, wordt gestraft.

Job doorstaat de weddenschap

Job ontdekt dat God zich niet laat vangen in dit soort menselijke, onbarmhartige bedenksels. God neemt Job mee op een reis door de kosmos. Daarna moet Job erkennen dat God hem boven de pet gaat. Hij buigt en erkent dat God God is en hij een mens. Job blijkt de weddenschap trouwens goed te hebben doorstaan. Hij gelooft in God om wie Hij is, niet om wat Hij geeft.

Goed te lezen

Dit boek is niet moeilijk te lezen, al staan er voor je gevoel misschien wel veel herhalingen in, vooral in de gesprekken tussen Job en zijn vrienden. Die kun je gerust wat sneller doorlezen. Ik wens je een goede ontmoeting met Job.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons