'Door Andere Ogen': wie is Mohammed bin Salman?

Portret Saoedische kroonprins, maandag, 20.25 uur, NPO 2

in Mediatips

Wist Mohammed bin Salman van de verdwijning van journalist Jamal Khashoggi in het Saoedische consulaat in Istanboel? In de tv-reeks Door Andere Ogen (MAX) een portret van de kroonprins van Saoedi-Arabië. Aanvankelijk leek de nieuwe sterke man een dynamische hervormer. Is hij in werkelijkheid een autoritaire heerser die niet terugschrikt voor moord?

De afgelopen jaren groeide Mohammed bin Salman snel uit tot de machtigste man van zijn land. De eerste tekenen waren hoopvol. Hij wilde zijn land minder afhankelijk maken van de export van olie, sprak zich uit voor een gematigde islam en stond vrouwen toe om auto te rijden. Toch bleek al snel dat de nieuwe sterke man niet gediend is van kritiek. In de reeks Door Andere ogen schetsen Midden-Oostenspecialist Paul Aarts, arabiste Laila al-Zwaini en historicus Mark Blaisse een portret van Mohammed bin Salman.  

Moord op journalist

Jamal Khashoggi, die was uitgeweken naar het buitenland, verdween tijdens een bezoek aan het Saoedische consulaat in de Turkse stad Istanboel. Zijn Turkse verloofde wachtte buiten tevergeefs op hem. Hij bleek niet meer in leven te zijn. Er is nog veel onduidelijk over de moord op de journalist, die kritiek had op het regime in zijn land. Was de kroonprins op de hoogte van de sinistere gebeurtenissen in het consulaat? 

Door Andere Ogen: Mohammed bin Salman

De biografieënserie Door Andere Ogen belicht bekende personen uit de wereld van cultuur, amusement, sport en politiek. Deze keer staat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman centraal. Een Midden-Oostenspecialist, een arabiste en een historicus  schetsen een beeld van de nieuwe sterke man van Saoedi-Arabië. 

Maandag 29 oktober, 20.25 uur, NPO 2 

Beeld: ANP 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons