'Door Andere Ogen' portretteert Özcan Akyol: wie is 'Eus'?

Maandag, 20.25 uur, NPO 2

in Mediatips

Schrijver, columnist en tv-maker Özcan Akyol is de hoofdpersoon in Door Andere Ogen (MAX). In de portrettenserie schetsen zijn vrouw Anna van den Breemer en zijn collega's, Matthijs van Nieuwkerk en Fidan Ekiz zijn leven. Ze vertellen onder meer over de bedreigingen aan het adres van 'Eus'. 

Na een moeilijke jeugd belandt Özcan Akyol op het criminele pad. Opvallend genoeg begint daarna juist in de gevangenis van Scheveningen zijn succesvolle schrijversloopbaan. Omdat een cipier hem daar in aanraking brengt met boeken, variërend van Baantjer tot Celine, kan hier zijn literare bliksemcarrière van start gaan. Ook op tv is hij een bekende verschijning, al kan niet iedereen zijn inbreng waarderen. Özcan ontving bedreigingen naar aanleiding van zijn reportageserie De vrienden van Eus (NTR), waarin hij zijn familie in Turkije opzocht en verslag deed van ontwikkelingen in het land.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Ontmaskeren

“Eus kan zich niet voorstellen dat de figuren achter de bedreigingen daadwerkelijk zo kwaadaardig zijn als uit hun berichten blijkt," zegt zijn echtgenote Anna van den Breemer. "Dat wil hij onderzoeken.” Özcan is van plan om personen die hem via de sociale media hebben bedreigd, op te sporen en te ontmaskeren. Hij hoopt zo te ontdekken wie ze zijn en waardoor ze zich laten leiden. 

'Thuis niet meer veilig'

De felle reacties leidden ertoe dat Akyol en zijn gezin zich daardoor in hun eigen huis niet meer veilig voelden. “We weten niet half aan welke krachten en sentimenten Özcan is blootgesteld," zegt goede vriend en collega Matthijs van Nieuwkerk. "Dat soort bedreigingen raakt de diepste kern van jezelf.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

'Wereld vol melancholie'

Behalve Matthijs van Nieuwkerk, Anna van den Bremer en uitgever Mai Spijkers komt ook publiciste Fidan Ekiz aan het woord. Fidan, die net als Eus van Turkse origine is en haar collega als 'eerlijk, scherp, soms zelfs bot' beschrijft: "Maar daarachter zie ik een wereld vol melancholie.”

Door Andere Ogen: Özcan Akyol

De biografieënserie Door Andere Ogen belicht bekende personen uit de wereld van cultuur, amusement, sport en politiek. Familieleden, vrienden en andere betrokkenen schetsen een beeld van de hoofdpersoon. Fons de Poel is de presentator van dit programma, waarin het leven van de BN'er bekeken wordt vanuit nieuwe invalshoeken. Deze aflevering gaat over het leven en de carrière van schrijver, columnist en tv-maker Özcan Akyol.

Maandag 8 oktober, 20.20 uur, NPO 2

Beeld: MAX

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons