De kijker is een ontrouwe minnaar

Blog van Tijs van den Brink

in Christelijk Nieuws

Het kan niet anders of het zijn zware dagen voor Twan Huys, talkshow-host van RTL-Late Night. Hij staat dagelijks in de krant, maar niet op een manier die hij graag zal zien.

Sinds deze zomer vervangt Huys Humberto Tan bij RTL. De kijkcijfers van Tan waren ingezakt vorig jaar en dus was het volgens de leiding van RTL tijd om Tan te vervangen. Huys werd weggekocht bij Nieuwsuur, waar hij jarenlang met succes presenteerde. Tot nu toe weet Huys bij RTL niet meer kijkers te boeien dan Tan deed. Integendeel, het aantal mensen dat naar Huys kijkt, ligt vaak beduidend lager dan het aantal kijkers van Tan.

Zwaar

Het kan niet anders of Huys voelt zich beroerd. Toch zie ik het niet aan hem af. Dat vind ik knap: terwijl heel Nederland over je praat (althans, dat denk je als je in die situatie zit), en precies weet aan te geven wat er allemaal niet deugt aan jou en je programma, moet je elke avond opnieuw met een glimlach op de buis verschijnen en doen alsof er niks aan de hand is. Ik kan u melden: dat is zwaar.

Collega Knevel en ik maakten het een beetje mee aan het einde van ons programma Knevel & Van den Brink. Tan begon toen net en trok veel kijkers, bij ons liep het aantal kijkers juist terug. Niet zo drastisch als bij Huys nu, maar toch: je voelt het programma als het ware tussen je vingers wegglippen. Daar waar het de jaren ervoor prima ging, was het ineens op en koos de kijker voor iemand anders.

Ontrouwe minnaar

Een schrale troost voor Huys: het is niet uniek. Barend en Van Dorp maakten hetzelfde mee, toen ze in hun laatste jaar van RTL verhuisden naar Talpa. Ineens keek er bijna niemand meer. Tan maakte het mee in kortere tijd: eerst luid bejubeld, niet veel later ontdekte de kijker Eva Jinek, die haar kijkslot deelt met Jeroen Pauw.

De kijker is een ontrouwe minnaar, je kunt er maar beter niet mee getrouwd zijn. Overigens kan ik Twan Huys melden dat er hoop is. Barend en Van Dorp vonden hun weg weer na het einde van hun programma, met Andries en mij gaat het goed en ook Humberto Tan is niet veroordeeld tot de bedelstaf.

Er is leven. Niet alleen na de dood, maar ook na de late-night-talkshow. En wie weet, bedenkt de ontrouwe minnaar zich nog...

Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons