Cliff Richard: christen in voor- en tegenspoed

‘Ik wil mijn bekendheid gebruiken om dingen voor God te doen’

in Christelijk Nieuws

Met twee uitverkochte concerten staat Cliff Richard op 12 en 14 oktober stil bij zijn 60-jarig jubileum als popartiest. Wereldwijd stonden nummers van hem hoog genoteerd in hitlijsten. Toch heeft hij dit succes altijd gerelativeerd. Zijn geloof in God is belangrijker.

“Misschien denk je dat als je geld en roem hebt, dat je het in je leven gemaakt hebt," zei hij tijdens een Billy Graham-campagne in 1984. "Ik heb het altijd raar gevonden dat mensen die dat hebben, dan niet kunnen stoppen. Het is niet genoeg. Wat mijn leven werkelijk geweldig en echt waardevol heeft gemaakt, is dat Jezus in mijn leven is gekomen.”

Bekering van Cliff Richard

Voordat hij tot bekering kwam, discussieerde Cliff vaak met een groep christenen. “Ik dacht dat ik christen was, maar toen iemand mij vroeg hoe ik dat wist, werd ik boos. Ik had geen antwoord, vroeg mij af hoe dat kwam en ontdekte dat ik geen christen was.” Hij ging zichzelf allerlei vragen stellen. “Dat bracht mij uiteindelijk bij Jezus.”

Openlijk christen

In de eerste anderhalf jaar na zijn bekering komt hij niet heel openlijk voor zijn geloof uit, maar Billy Graham vraagt hem dat wel te doen. Dat gebeurt voor het eerst in 1966, tijdens een grote evangelisatiecampagne die Graham in Londen houdt. “Ik zit niet in de showbusiness omdat ik beroemd wil worden en veel geld wil verdienen,” houdt hij de menigte voor. “Ik wil dingen voor God doen, en die zijn dankzij mijn bekendheid als artiest mogelijk.” Onder andere tijdens zijn concerten spreekt en zingt hij over zijn geloof. Daarnaast raakt hij betrokken bij het werk van Tearfund.

‘God werd een grotere realiteit’

Cliff kent niet alleen veel successen, maar ook een traumatische periode. In 2014 wordt hij ten onrechte beschuldigd van seksueel misbruik van een kind. De BBC doet live verslag van de politie-inval in zijn huis. Terugkijkend op die periode, vertelt hij in een Engelse talkshow: “Ik heb mij nooit door God verlaten gevoeld. Ik voelde mij veel dichter bij Hem. Midden in de nacht kon ik naar Hem toegaan. In de tweede nacht vergaf ik mijn aanklager. Dat maakte de volgende dag veel gemakkelijker, omdat ik niet vol haat en wraakgevoelens zat. Daardoor werd God voor mij een grotere realiteit dan daarvoor. Ik zou niet weten hoe mensen met zoiets kunnen omgaan als ze niet in heftige tijden op God kunnen terugvallen.”

Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons