'Bankier van het Verzet' wint vijf Gouden Kalveren

Beste Nederlandse film

in Christelijk Nieuws

De Nederlandse oorlogsfilm Bankier van het Verzet heeft vrijdagavond het Gouden Kalf voor beste film gewonnen. In totaal won het oorlogsdrama vijf van de dertien Kalveren waarvoor het drama van regisseur Joram Lürsen genomineerd was.

De film won de Kalveren voor beste film, beste acteur (Jacob Derwig), beste vrouwelijke bijrol (Fockeline Ouwekerk), beste production design en de publieksprijs voor beste film.

Bankier van het Verzet vertelt over de broers Van Hall (Barry Atsma en Jacob Dewig) die in de Tweede Wereldoorlog het Nederlandse verzet financierden. De film trok in de Nederlandse bioscopen ruim 400.000 bezoekers. 

Het Kalf voor beste actrice ging naar Maria Kraakman voor haar hoofdrol in het drama In Blue. Die film van regisseur Jaap van Heusden won in totaal drie Kalveren. De film ging ook met de prijzen voor beste regie en beste scenario naar huis.

Filmmaker Wouter van Luijn, die in juli door geweld om het leven kwam tijdens een vakantie op Mallorca, heeft postuum een Gouden Kalf gewonnen. Hij kreeg zijn onderscheiding voor zijn montagewerk in het drama WIJ.

De Evangelische Omroep is co-producent van deze film. EO-Directeur Arjan Lock was eerder verheugd over de nominatie: “Dichtbij tref je vaak onverwacht grote verhalen aan. Of het nu over de verborgen schoonheid van de Nederlandse kust gaat in Tijd en Tij of over Walraven van Hall in Bankier van het verzet.  Want ook dit laatste verhaal was heel lang niet bekend bij een groot publiek. Die verwondering past echt bij de EO. Het is hoopgevend dat dit zo veel nominaties oplevert.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons