Asia Bibi vrijgesproken

Geen doodstraf voor Pakistaanse christen

in Christelijk Nieuws

Het hooggerechtshof in Pakistan heeft de christelijke Asia Bibi vrijgesproken. Ze zat sinds 2010 gevangen en was veroordeeld tot de doodstraf omdat ze de profeet Mohammed beledigd zou hebben.

Asia Bibi, getrouwd met Ashiq Masih en moeder van vijf kinderen, werd in 2009 opgepakt en een jaar later door een lagere rechtbank ter dood veroordeeld op beschuldiging van blasfemie. Zij riskeerde de doodstraf door ophanging vanwege het vermeende beledigen van de profeet Mohammed – een halsmisdaad in Pakistan. Het hoger beroep dat ze had aangetekend, was al diverse keren uitgesteld.
Asia’s rechtszaak sleepte zich jarenlang voort en trok wereldwijde belangstelling, onder andere van mensenrechtenorganisaties. Het Twitter-account @FreeAsiaBiBi vroeg regelmatig aandacht voor haar lot.

Blasfemiewet

Asia Bibi (ook wel bekend als Aasiya Noreen) had in 2009 een woordenwisseling met enkele moslimvrouwen uit haar dorp, die weigerden een glas water van haar aan te nemen. In hun ogen was dat water onrein, omdat een christen het had aangeraakt. Asia Bibi verdedigde daarop het christelijk geloof. “Ik geloof in mijn religie en in Jezus Christus, Die voor de zonden van de mensheid aan het kruis stierf,” zei ze naar verluidt. “Wat deed jullie profeet Mohammed ooit om de mensheid te redden?”
Vervolgens werd zij ter dood veroordeeld op grond van de beruchte Pakistaanse blasfemiewet, die tot de strengste ter wereld behoort.

We vrezen ook buiten de gevangenismuren voor haar leven

Radicale moslims

Nu is zij dus door het hooggerechtshof vrijgesproken. Rechter Saqib Nisarm las de uitspraak voor en zei dat Asia Bibi de gevangenis in Sheikupura, in de buurt van Lahore, direct mag verlaten. Bibi was zelf niet in de rechtszaal aanwezig tijdens de uitspraak.

“We zijn heel dankbaar dat Asia is vrijgelaten, maar we vrezen ook buiten de gevangenismuren voor haar leven,” zegt OpenDoors-woordvoerder Klaas Muurling. “Toen in het verleden berichten naar buiten kwamen van haar mogelijke vrijlating, werd daar direct op gereageerd door radicale moslims met de boodschap haar buiten de gevangenis te doden. Een soortgelijke sfeer hangt er nu ook.” Open Doors verwacht dat Asia Bibi zo snel mogelijk het land verlaat.

Zwaardere vervolging

De christelijke gemeenschap in Pakistan vreest zwaardere vervolging en aanvallen op kerken en andere eigendommen van christenen. “Het is een uitgesproken bedreigende situatie voor religieuze minderheden op dit moment,” zegt Muurling. Een aantal kantoren en scholen ging dicht vanwege de toenemende spanning. Het gaat voornamelijk om scholen waar christelijke kinderen in overwegend islamitische klassen zitten.

Oproep aan Pakistaanse regering

De hoogste geestelijke van een extremistische islamitische groep genaamd Tehreek Labek Pakistan riep begin deze week zijn volgelingen op de straat op te gaan als het vonnis uitpakte in het voordeel van de christenvrouw. De moordenaar van de Pakistaanse gouverneur Salman Taseer, die in 2011 werd gedood omdat hij steun betuigde aan Asia Bibi, behoorde ook tot deze extremistische groep.
De boodschap van de geestelijke heeft christenen grote angst aangejaagd. “We roepen de Pakistaanse regering op om de veiligheid van christenen te waarborgen en militairen in te zetten om de levens en eigendommen van religieuze minderheden te beschermen, in het bijzonder van de christenen,” zegt Muurling.

'Nog veel meer mensen kwijnen weg'

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) laat weten "ongelooflijk blij" te zijn. Vorig jaar ontmoette hij de echtgenoot en dochters van Asia Bibi in Lahore. Tegelijk geeft hij aan: “Terwijl iedereen blij is met de vrijheid van Asia Bibi, is het belangrijk om te onthouden dat er nog veel meer mensen wegkwijnen in de gevangenis wegens – veelal onjuiste – beschuldigingen van godslastering. Er is nog heel veel werk aan de winkel. De vrijspraak van Asia Bibi is een eerste kleine stap."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons