Arts negeert regels en redt leven in EO-documentaire ‘Protocol van mijn vader’

Maandag, 21.00 uur, NPO 2

in Mediatips
EO-documentaire 'protocol van mijn vader'

Vanavond zendt de EO de documentaire ‘Protocol van mijn vader’ uit. Hierin vertelt televisiemaker Melliena Beckmann het verhaal over haar vader die een groot herseninfarct krijgt. En over dr. Bonte, een arts die buiten de lijntjes durft te kleuren en een levensreddende operatie laat uitvoeren.

In de nacht van 30 op 31 augustus 2016 krijgt de vader van Melliena Beckmann een herseninfarct. Hij begrijpt niet wat er wordt gezegd, kan niet meer praten en is halfzijdig verlamd. Wanneer Melliena in het ziekenhuis aankomt, herkent ze haar vader bijna niet. Hij is een schim van wie hij was.

Medisch protocol

Het medisch protocol dat in werking treedt bij dit soort herseninfarcten, houdt in dat er niets meer aan Melliena's vader wordt gedaan. Maar daar denkt de dienstdoende arts dr. Bonte anders over. Hij besluit om de man toch te laten opereren. De operatie slaagt en Melliena’s vader herstelt goed.

Melliena met haar vader
Melliena met haar vader

Melliena: “Wat als deze levensreddende arts geen dienst had op de betreffende ochtend dat mijn vader werd binnengebracht? Dan was mijn vader waarschijnlijk dood geweest, of hij had er zeer ernstig hersenletsel aan overgehouden. Waar zijn deze medische protocollen voor bedoeld? Om de patiënt te beschermen? Of weerhouden ze juist om een levensreddende handeling te doen?” 

Hoe ga je verder?

Melliena volgt deze arts en legt de gevolgen van zijn handelen op camera vast. De ultieme vraag die in deze documentaire naar boven komt, is: beschermen medische protocollen het leven van de patiënt, of zijn het regels die een levensreddende handeling verhinderen?
Daarnaast laat Beckmann in de documentaire de impact zien die de ziekte en het herstel van haar vader heeft op haar moeder. Wat heeft het herseninfarct nog overgelaten van de man die haar moeder 44 jaar geleden trouwde? Hoe gaat de weg samen verder nu dingen toch anders zijn geworden?

Protocol van mijn vader

Maandag 29 oktober, 21.00 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons