Andrew Brunson werd vrijgelaten wegens goed gedrag

President Trump belde zelf met Brunsons advocaat

in Christelijk Nieuws

Andrew Brunson, de predikant die in Turkije werd vastgehouden en vorige week vrijkwam, hoefde de hem opgelegde straf niet helemaal uit te zitten vanwege goed gedrag. Dat meldt Worldwatchmonitor.

Na ruim anderhalf jaar gevangenschap en een aantal maanden huisarrest, ging de zaak van Andrew Brunsom afgelopen vrijdag heel snel. Een paar uur nadat Brunson de rechter had verteld onschuldig te zijn en om vrijlating had gevraagd, kwam de rechter met zijn uitspraak. Hij verklaarde Brunson schuldig en legde hem een straf op van drie jaar, één maand en vijftien dagen. Maar omdat de predikant een deel van zijn straf al had uitgezeten en goed gedrag had vertoond, werd hem de rest van zijn straf kwijtgescholden. Ook zijn huisarrest werd opgeheven, waardoor hij Turkije kon verlaten.

'De dag waarop we wachtten'

Chief Counselor Jay Alan Sekulow, de advocaat van Brunson, kondigde de vrijlating zelf aan op zijn nieuwsstation Jay Sekulow Live!. “Dit is de dag waarop we wachtten en waarvoor velen gebeden hebben. Niet alleen de Amerikaanse president en vicepresident Pence hielden zich met deze zaak bezig, verschillende leden van de Senaat deden dat ook. Een aantal Senaatsleden reisde verschillende keren naar Turkije en had contact met de Turkse overheid en familie van Brunson.”

Telefoongesprek met Trump

President Trump belde vrijdag persoonlijk met Sekulow en vertelde hem: “Ik heb goed nieuws voor je, Jay. Het ziet ernaar uit dat Andrew Brunson naar de Verenigde Staten terugkeert.”

Veel aandacht van de pers

Volgens Sekulow heeft het geholpen dat de pers zo veel aandacht besteed heeft aan deze kwestie. “Het heeft ervoor gezorgd dat het proces onder de aandacht bleef."

Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons