‘Als je sexting verbiedt, doen ze het juist!’

Blog van Tijs van den Brink

“Ja maar Tijs, als je het verbiedt, dan gaan ze het natuurlijk juist doen!” Ik zit midden in een debat over sexting, voor het tv-programma NieuwLicht. U weet het vast: sexting is het elkaar via de telefoon toesturen van naaktfoto’s. Nee, roep nu niet ‘Wat raar!’, want het komt veel voor onder jongeren. Zeker ook onder christelijke jongeren. 

Op de Facebookpagina van NieuwLicht deden we een kleine enquête: bijna een kwart van de deelnemende christelijke jongeren had weleens een naaktfoto van zichzelf verstuurd. En dus spraken we in NieuwLicht over de vraag wat slim is om te doen als je kinderen opvoedt. “Gewoon afspreken dat je geen naaktfoto’s maakt,” was mijn advies.

Tegengeluid

Maar toen kwam dus het tegengeluid waarmee ik deze column begon. Dit argument wordt met enige regelmaat gebruikt, bijvoorbeeld ook in discussies over drank. Ik ben er nooit zo van onder de indruk. Er zijn vast tieners die juist iets gaan doen als het verboden is, maar dat geldt echt niet voor iedereen. Uit onderzoek naar drankgebruik onder jongeren blijkt dat jongeren die niet mogen drinken van hun ouders wel degelijk minder drinken en ook later beginnen met drinken dan leeftijdsgenoten die dat advies niet krijgen. Dus het helpt.

Drempel

“Ja, maar als je het verbiedt, komen je kinderen niet meer naar je toe als ze toch een naaktfoto sturen die in verkeerde handen belandt.” Dát vind ik een sterker argument tegen stellig afraden. Als je iets streng verbiedt, is de drempel om hulp te zoeken als het misgaat misschien hoger. Maar dan geldt: leer je kinderen dat fouten maken mag. Pas als op fouten strenge straffen staan, zullen ze het verzwijgen. Als ze weten dat ze altijd bij je terechtkunnen, wat er ook gebeurt, zal die drempel meevallen.

Praten over sexting

En o ja, als u toch met uw kinderen praat over sexting, zeg dan vooral ook even tegen uw zoons dat het helemaal niet stoer is om naaktfoto’s door te sturen naar anderen. En dat het allesbehalve dapper is om tegen meisjes tegen: “Als je geen blootfoto stuurt, houd je niet echt van me!” Dat is gewoon chantage. Dus, wat mij betreft: raad het maken van zulke foto’s af, net als het doorsturen ervan. En als het toch gebeurt: wees genadig. Juist dan hebben je kids je nodig.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons