'3Onderzoekt: haat': is zelfs Johan in staat om te haten?

Iedere woensdag, 21.55 uur, NPO 3

Johan Eikelboom komt als verslaggever veel haat tegen, maar kent zelf geen haatgevoelens. Dat maakt hem nieuwsgierig. "Waar komt al die haat in onze samenleving toch vandaan? En zou ik zelf ook mensen kunnen haten?" In 3Onderzoekt:haat (EO) neemt hij ons mee op zijn heftige zoektocht. 

“Kijk, dit is nu een succesvolle verzetsdaad,” zegt de extreemrechtse Ben terwijl hij glunderend naar een foto van een uitgebrande moskee kijkt. “Iets om op te drinken,” vindt hij. Johan pakt het pilsje van Ben aan, maar kijkt onthutst terug...
In zijn lange loopbaan is Johan al vaak met haat in aanraking gekomen. Maar hoe is die haat ontstaan? In een nieuwe reeks ontmoet hij mensen die ver van hem afstaan. Deze scène met Ben is een van de vele voorbeelden uit 3Onderzoekt: haat. Johan: “Het is bijna onvoorstelbaar, maar Bens ideeën maken me wel nieuwsgierig. Ik probeer erachter te komen waarom Ben de islam haat en waarom hij het liefst in een homogene, witte wijk zou wonen. Wacht, van Ben moet ik ‘blank’ zeggen...”

(Tekst loopt door onder de video.)

Johan ontmoet meer mensen die kampen met haat, bijvoorbeeld in het Groningse aardbevingsgebied. Gedupeerde inwoners van deze streek hebben al heel lang het gevoel dat hun frustraties niet gehoord worden. “Haat is een listig gevoel,” vertelt Johan. “Als het zich eenmaal in je nestelt, kom je er moeilijk van af.”

'Het begon met voetballende kinderen'

In Limburg spreekt Johan af met een man die psychische klachten overhield aan een langslepende burenruzie. Johan: “De buurman met wie hij overhooplag, is al drie jaar weg, maar zijn leven staat nog iedere dag in het teken van haat. Hij laat me mappen met 139 aangiftes zien. En dat allemaal vanwege een ruzie die begon met twee voetballende kinderen naast zijn huis...”

Als haat zich eenmaal in je heeft genesteld,  kom je er moeilijk van af

Dit voorbeeld laat volgens Johan zien hoe schadelijk haat kan zijn voor je gezondheid. “Het is slecht voor jezelf als je andere mensen haat,” waarschuwt hij. “Je kunt een posttraumatische stressstoornis oplopen als je er te lang mee blijft lopen. Daarom is het goed als je waakzaam bent. En het maakt mij ook dankbaar dat mijn leven niet in het teken van haat staat.” Al begrijpt Johan ook dat sommige mensen hun haatgevoelens niet makkelijk kunnen loslaten. “In de serie ontmoet ik Jack. Zijn zoon is vermoord, waarna zijn andere zoon zelfmoord heeft gepleegd omdat hij zijn broer erg miste. Als je dan bedenkt dat de dader geen spijt heeft van zijn daad én dat hij weigert in een andere plaats te gaan wonen, kan ik me inleven in Jacks haat.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Johan ondergaat 'haatexperiment'

Tussen zijn bijzondere ontmoetingen door, brengt Johan in 3Onderzoekt: haat steeds verslag uit bij professor Paul van Lange van de Vrije Universiteit. Paul legt Johan uit hoe haat ontstaat. En zit haat zelfs in de goedaardige Johan? Het is even spannend voor de presentator als hij zelf onderdeel wordt van de experimenten van de hoogleraar. “Ik hoef niets geks te doen, hè?” vraagt hij aan Paul.

3Onderzoekt: haat

Woensdag 10, 17, 24 en 31 oktober, 21.55 uur, NPO 3

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons