100e aflevering van Adieu God? met Tijs van den Brink

Nieuw seizoen: iedere zondag, 23.40 uur, NPO 2

in Mediatips

Zondagavond begint een nieuw seizoen van Adieu God?, waarin Tijs van den Brink in gesprek gaat met kerkverlaters. In de eerste aflevering is Journaal-verslaggever Gerri Eickhof te gast. Op zondag 21 oktober zendt de EO de 100e aflevering uit. Tijs ontmoet in deze jubileumuitzending minister Sigrid Kaag (D66). 

Voor Tijs van den Brink is Adieu God? een bijzonder programma, omdat daarin zijn eigen geloof een belangrijke rol speelt. Daarom heeft hij dubbele gevoelens bij de 100e aflevering: “Ik merk dat ik het lastig vind om dit jubileum te vieren. Ik blijf het verdrietig vinden als mensen afhaken bij de kerk of zelfs bij God. Toch werken we er met veel plezier aan. De gesprekken zijn vaak openhartig, de gasten laten zich diep in de ziel kijken.”

'Verhalen hebben ook invloed op mij'

De ontmoetingen met kerkverlaters hebben ook iets met Tijs' geloof gedaan: “Uiteraard hebben de verhalen invloed op me. Vaak als ik op zondagmorgen in de kerk zit, denk ik: zou de Adieu-gast van deze week hier iets mee kunnen? De gesprekken scherpen me in m’n denken over wat ik zelf geloof en helpen mij dat te verwoorden. En ik hoor regelmatig dat dit voor kijkers ook geldt.”

Op zondagmorgen in de kerk denk ik soms: zou mijn gast hier iets mee kunnen?

100e aflevering: Sigrid Kaag

In de nieuwe afleveringen spreekt Van den Brink met onder anderen topzwemster Ranomi Kromowidjojo, journalisten Gerri Eickhof en Marga van Praag, oud-minister Ben Bot en econoom Heleen Mees. Op zondag 21 oktober is minister Sigrid Kaag (D66) te gast in de 100e aflevering. Daarna zendt de EO in de nacht van 21 op 22 oktober de Nacht van Adieu God? uit. 

(Tekst loopt door onder de foto.)

Nacht van 'Adieu God?'

In de nacht van 21 op 22 oktober worden tien afleveringen herhaald, waar Tijs bijzondere herinneringen aan heeft. De gasten in die afleveringen zijn Dries van Agt, Johan Derksen, Margriet van der Linden, Maarten ’t Hart, Midas Dekkers, Erik Scherder, Jeroen Pauw, Marlies Dekkers, Youp van ’t Hek en Esther Gerritsen.

Gerri Ecikhof in 'Adieu God?'

Toen Gerri Eickhof een jaar of 14 was, sloeg hij het Jezusbeeld van zijn oma aan gruzelementen. In Adieu God? vertelt hij hoe die 'beeldenstorm' het einde van zijn geloof in God en de Katholieke Kerk markeerde. Eickhof, tegenwoordig verslaggever bij het Journaal, besloot zich voortaan op de mens te concentreren.

Zondag 7 oktober, 23.40 uur, NPO 2

Beeld: Daisy Ranoe en ANP Royal Images/Patrick van Katwijk 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons