Zembla spoort opdrachtgever moord IKON-journalisten op

Maandag, 20.55 uur, NPO 2

in Mediatips

Vier IKON-journalisten doen in 1982 verslag van de burgeroorlog in El Salvador, als ze in een hinderlaag lopen en worden doodgeschoten. Zembla (BNNVARA) heeft nu de kolonel opgespoord die destijds opdracht gaf voor de moorden. Mario Reyes Mena is inmiddels 79 en woont in de VS. 

Op 17 maart 1982 worden vier Nederlandse journalisten vermoord tijdens de burgeroorlog in El Salvador. Koos Koster, Jan Kuiper, Joop Willemsen en Hans ter Laag willen een portret maken van een gezin in de stad, en van een gezin in het gebied van de rebellen. Ze lopen in een hinderlaag van het Salvadoraanse leger en worden alle vier doodgeschoten. Na 36 jaar is nog steeds niet alles bekend over de moord. Daarom reist Zembla naar de plek van de moord, op zoek naar antwoorden. 

Oud-kolonel: 'Ik ben nooit aangeklaagd'

Zo is al 25 jaar bekend dat een Salvadoraanse kolonel de opdracht gaf tot de hinderlaag, maar desondanks loopt hij nog steeds vrij rond. Zembla gaat op zoek naar deze oud-officier, om hem te confronteren met zijn daden. Mario Reyes Mena blijkt tegenwoordig in de VS te wonen. Hij is inmiddels 79 en kan nog steeds worden vervolgd.

Wat wisten de Amerikanen?

Als de oud-officier de vraag voorgelegd krijgt waarom hij de journalisten liet vermoorden, antwoordt hij: “De zaak is al onderzocht, ik ben nooit aangeklaagd. Jullie zijn een onderdeel van een communistisch plan om wraak te nemen.” De onderzoeksjournalisten van Zembla verdiepen zich ook in de rol van Amerikaanse militairen die het Salvadoraanse leger destijds trainden. Waren zij bekend met de plannen?

Zembla: In koelen bloede

Maandag 24 september, 20.55 uur, NPO 2 

Op de foto: kruisen voor het Amerikaanse consulaat in Amsterdam. 
Beeld: ANP/Paul Eijzinga

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons