'Zembla Internationaal': 'weer een misstand bij Facebook'

Woensdag, 21.15 uur, NPO 2

in Mediatips

Facebook kwam negatief in het nieuws door een schandaal over de handel in persoonsgegevens. Daarnaast deed het bedrijf te weinig tegen nepnieuws. Hoewel topman Mark Zuckerberg beterschap beloofde, meldt Zembla Internationaal (BNNVARA) een nieuwe misstand: Facebook zou aanstootgevende beelden bewust niet verwijderen. 

Een Britse onderzoeksjournalist gaat  in Zembla Internationaal undercover bij het sociale medium. Als 'moderator' is hij aan het werk bij een van de speciaal daarvoor ingehuurde bedrijven, waar hij met de verborgen camera filmt. Op die manier laat hij zien dat Facebook aanstootgevende beelden bewust niet verwijdert. "Als je te veel censureert, verliezen mensen hun interesse," zegt een medewerker, die concludeert: "Uiteindelijk draait het allemaal om geld." 

Als je te veel censureert, verliezen mensen hun interesse

Confrontatie met vicepresident

Beelden van kindermisbruik, mishandeling, zelfbeschadiging en haat tegen buitenlanders blijven zo staan. Het onderzoek leidt tot een confrontatie met een vicepresident van het bedrijf. Ondanks de belofte dat er betere tijden zouden aanbreken, ligt Facebook opnieuw onder vuur. 

Zembla Internationaal: Undercover bij Facebook

Woensdag 19 september, 21.15 uur, NPO 2

Op de foto: Mark Zuckerberg, CEO van Facebook
Beeld: Shutterstock 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons