‘We hebben allemaal liefde nodig’

Hoe Mustafa allochtone jongeren verbindt met eenzame ouderen

Honderd hoopvolle verhalen verzamelde Henk van Steeg in Thank God it’s Sunday, zijn wekelijkse programma op NPO Radio 2. Visie sprak met drie mensen achter die verhalen. Vandaag Mustafa Kus over zijn stichting Omalief.

Oud of jong, Nederlander of allochtoon, gelovig of niet. Bij de stichting Omalief van Mustafa Kus worden al deze verschillen ten volste benut. Hier bouwen jongeren een band op met vereenzaamde Nederlandse ouderen. “We wilden vanuit onze Turks-islamitische gemeenschap een positief tegengeluid laten horen in de samenleving. Er is veel negativiteit rondom de islam en allochtonen. Hoe kunnen we hier een positieve draai aan geven, vroegen we ons af, zodat mensen kunnen zien dat wij goede mensen zijn? We horen ook bij de Nederlandse samenleving! Met Omalief laten we zien dat we er samen iets moois van willen maken. Door naar de ander om te zien en elkaar lief te hebben terwijl je elkaar niet kent.”

Moed

“Gelukkig stuitten we niet op al te veel vooroordelen toen we Omalief begonnen. Toch zaten er een paar mensen tussen die zeiden: ‘Goed systeem dit, langs demente oma’s gaan. Criminelen, opgelet!’ Maar ik denk dan: Jezus werd ook vals beschuldigd, Mohammed ook. Waarom zouden wij dan niet beschuldigd worden? Gelukkig staat 95 procent van de bevolking achter ons; dat geeft hoop en moed. Zelfs PVV’ers bedanken me voor dit initiatief.”

Moestuintje

“Ik vind het een gemiste kans dat scholen niet allemaal een bejaardentehuis adopteren en hun leerlingen ouderen laten bezoeken. Nu moeten jongeren moestuintjes bijhouden om duurzaamheid te leren. Maar wat heb je aan liefde voor een aardbei als je niet leert liefde aan je medemens te geven? Kinderen moeten leren wat oud worden is.”

Wat heb je aan liefde voor een aardbei als je niet leert liefde aan je medemens te geven?

Hart tot hart

“Hoop betekent voor mij: anderen helpen te genieten van hun bestaan. Het geluk van jezelf hangt af van het geluk van anderen. Je kunt pas echt hoop hebben als anderen dat ook hebben. Dat is mijn filosofie. Ik voel niets dan hoop als ik met de jongeren meega op bezoek. Als ik zie wat daar gebeurt, de band die ontstaat tussen wildvreemde mensen die hun hart open stellen, dan weet ik: we hebben allemaal liefde nodig. De ouderen worden zo blij van onze bezoekjes. Vaak huilen ze als we weggaan. Als je een ontmoeting hebt van hart tot hart, ontstaat er hoop.”

Mustafa op bezoek bij tante Rie

Beeld: Judith Leroy
Video: Wouter Holtland 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons