Vlaamse artiest trekt met Marcusevangelie het theater in

‘Ik ga de tekst vertellen zoals deze is’

in Christelijk Nieuws

De Vlaamse acteur, zanger en kleinkunstenaar Frank Cools gaat de planken op met een monoloog over het Marcusevangelie. De tekst van dit Bijbelboek verraste hem.

In EO-Live vertelt Frank dat hij als theatermaker vaak op zoek is naar lange teksten. “Marcus lag al een tijdje in mijn lade,” vertelt hij. “Het is een tekst die je dan om de zoveel tijd weer eens vastneemt.” Hij vindt de tekst geknipt om als theatrale vertelling op de planken te zetten. Dat komt door de dramatische tekst, wat er in het verhaal gebeurt en de stijl waarin het evangelie geschreven is.

‘Jezus is niet soft’

Dit evangelie verraste hem en trof hem ook. “Wat voor mij zeker een verrassing was, is dat Jezus in het Marcusevangelie helemaal niet zo soft is. Hij is een Man van vlees en bloed, die met mededogen rondtrekt, maar soms ook keihard is. Het is eigenlijk een rebel. Hij laat heel duidelijk weten waar hij het niet mee eens is. Hij komt recht voor zijn mening uit. Dat is iets wat mij zeker aantrekt.”

Kort

Cools koos niet voor het Marcusevangelie omdat dit het kortste is van de vier evangeliën is. Marcus trekt hem omdat hij in zijn taalgebruik direct is en omdat hij heel vertellend schrijft. Frank heeft nog een reden voor zijn keuze: “Wat ik er heel fijn aan vind, is dat het nergens belerend of stichtelijk wordt. Het vertelt gewoon waar die Man komt, wat Hij doet, hoe Hij zich afzet tegen bepaalde regeltjes die er toen waren en hoe Hij probeert daar op een menselijke manier mee om te gaan.“

Grappig

Deze voorstelling, die in de vastentijd in België te zien is, is geen cabaretvoorstelling. Toch vindt hij bepaalde situaties in het evangelie wel leuk. “De leerlingen van Jezus snappen heel vaak niet waar het over gaat als Hij iets doet. Dat kan ook heel grappig zijn, zonder daar een zwier aan te willen geven. Ik vertel de tekst zoals deze is, maar ik vind het soms wel grappig, ja.”

Beeld: Youtube

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons