Vijf EO-films genomineerd voor prestigieuze filmprijzen

Breng je stem uit

in Christelijk Nieuws

Vijf filmproducties van de EO komen in aanmerking voor prestigieuze filmprijzen. Vier maken kans op een Gouden Kalf, en de vijfde is genomineerd voor de PRIX Euope.

De film Bankier van het verzet haalde een record aantal van twaalf nominaties voor een Gouden Kalf. Onder meer in de categorie beste film en beste regie dingt deze film mee naar een prijs. De film van Joram Lürsen over de verzetsheld Walraven van Hall is ook genomineerd voor de publieksprijs. Online kan het publiek bepalen of de film ook deze prijs van de kijker wint. Tot en met 30 september middernacht kunnen stemmen uitgebracht worden op de website van het Nederlands Film Festival.

Overige nominaties

Behalve Bankier van het verzet komen drie documentaires van de EO in aanmerking voor een Gouden Kalf. Voor de beste korte documentaire is de film over de Nederlandse kust, Tijd en Tij, genomineerd. De films The Bastard - over de relatie tussen de Ethiopische Daniel en zijn Nederlandse vader - en The Long Season - over de Syrische vluchtelingenkampen in Libanon - zijn genomineerd voor de prijs voor de beste lange documentaire. 

Het Gouden Kalf wordt jaarlijks op het Nederlands Film Festival uitgereikt aan de beste Nederlandse filmmakers, scenarioschrijvers, producenten, acteurs en actrices. Het Gouden Kalf als filmprijs is een idee van cineast Wim Verstappen. Hij werd daarbij geïnspireerd door de Gouden Beer, die in Duitsland uitgereikt wordt, en de Gouden Leeuw, de Italiaanse filmonderscheiding.

Reactie EO-directeur

EO-Directeur Arjan Lock is verheugd over de nominaties: “Dichtbij tref je vaak onverwacht grote verhalen aan. Of het nu over de verborgen schoonheid van de Nederlandse kust gaat in Tijd en Tij of over Walraven van Hall in Bankier van het verzet.  Want ook dit laatste verhaal was heel lang niet bekend bij een groot publiek. Die verwondering past echt bij de EO. Het is hoopgevend dat dit zo veel nominaties oplevert.”

Uitreiking Gouden Kalf

De uitreiking van het Gouden Kalf is op 5 oktober in Utrecht tijdens het Nederlands Film Festival.

PRIX Europa 2018

De EO-documentaire Tedje&Meyer: de belofte van Liefde is ook genomineerd voor een filmprijs: de PRIX Europe. Die wordt toegekend aan de beste media producties van het Europese continent. De belofte van Liefde dingt mee naar deze prijs in de categorie televisiedocumentaires.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons