‘Schenk druivensap bij het avondmaal’

CHE deed onderzoek naar christenen en alcoholgebruik

CHE-student Dianne van Dam-Nolen deed samen met het Lectoraat Zorg voor Voeding en Gezondheid van de hogeschool onderzoek naar alcoholgebruik onder christenen en in de kerk. Daaruit blijkt onder meer dat het merendeel van de christenen druivensap verkiest boven wijn tijdens het avondmaal.

Veel mensen denken dat één glaasje alcohol per dag goed voor je is. Maar begin dit jaar publiceerde het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet een artikel over de effecten van alcohol: daaruit bleek dat elk glas alcohol wel degelijk schadelijk is. 

“In mijn omgeving hoorde ik vaak van mensen dat ze dachten dat een glaasje wijn per dag goed voor je is”, zegt Dianne van Dam-Nolen. “Ik vroeg me af hoe christenen maar ook kerken hiermee omgaan, en wat ze weten over alcohol.” Om dit te onderzoeken, bevroeg ze 700 christenen uit verschillende kerken, van hersteld-hervormd tot baptist. Zij kregen vragen voorgelegd over alcoholgebruik van henzelf en in de kerk. 

Wat vond je verrassende resultaten uit het onderzoek?
“Vooral het alcoholgebruik tijdens het avondmaal. De antwoorden op de vragenlijsten lieten zien dat het merendeel de voorkeur geeft aan druivensap. We ontdekten dat veel kerken zowel wijn als druivensap aanbieden om rekening te houden met mensen die geen alcohol drinken. Om dan als een van de weinigen druivensap te pakken kan voor mensen confronterend zijn, omdat het mogelijk herinnering oproept aan een alcoholverleden en het opvalt als je in je eentje geen wijn drinkt. Dat was ook de reden dat veel mensen aangaven liever druivensap te drinken, uit solidariteit naar anderen.”

Raad je kerken dan ook aan om geen wijn meer te schenken tijdens het avondmaal?
“We raden kerken aan alleen druivensap te gaan schenken. Maar het is voor sommige mensen gevoelig om opeens druivensap te drinken bij het avondmaal, vanwege de jarenlange traditie van wijn. Daarom is het belangrijk het onderwerp alcohol eerst bespreekbaar te maken in de kerk, bijvoorbeeld in kleine groepjes of de kerkenraad."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons