Reinier van den Berg: 'Extremen in het weer gaan zich vaker voordoen'

Weerman blikt terug op tropische zomer

De telefoon van weerman Reinier van den Berg staat deze zomer roodgloeiend. De meteoroloog wordt bestookt met vragen over het extreem warme en droge weer. Met Visie blikt hij terug op de meest tropische Nederlandse zomer sinds jaren én onthult hij zijn belangrijkste levensles.

Gelukkig hebben we de laatste dagen weer wat regenspetters gevoeld. Maar de aanhoudende droogte van afgelopen zomer kent volgens weerman Reinier van den Berg bijna z'n gelijke niet. “Behalve dan de zomer van 1976, die was haast net zo droog. De hitte van deze zomer lijkt bijna een stresstest: zo heet kan het dus worden in Nederland. Met die aanhoudende droogte erbij is het een wake-upcall om sneller te kunnen schakelen bij een volgende hittegolf.”

Gaan we deze hitte en droogte vaker meemaken?
“Voor alle extremen in het weer geldt dat ze zich vaker gaan voordoen. Bijvoorbeeld zware stortbuien in de zomer – die kennen we inmiddels ook wel. Door een opgewarmde wereld is het risico op droogte groter dan in de vorige eeuw. Maar ik verwacht niet dat we dit élke zomer gaan krijgen. Dit soort droogte blijft wel vrij zeldzaam.”

Wie is Reinier van den Berg?

  • 56 jaar.
  • Presenteerde vanaf 1989 het weer op RTL 4; valt nu af en toe in als ‘vliegende keep’.
  • Stopte begin 2018 na 32 jaar bij MeteoConsult om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan op het gebied van duurzaamheid.
  • Zit in het managementteam van PyrOil Group, een bedrijf dat het wereldwijde probleem van plastic afval aanpakt.
  • Was deelnemer aan De Pelgrimscode (EO) en presentator van het wetenschapspro- gramma Galileo (EO).

Wat wilde je als kind worden?
“Grappig genoeg wilde ik als kind al weerman worden. Terwijl mijn vriendjes op de basisschool bijvoorbeeld straaljagerpiloot wilden worden, had ik al een passie voor het weer. Mijn zes jaar oudere broer – die ook in de meteorologie zit – stak mijn fascinatie aan, doordat hij toen al druk in de weer was met metingen, statistiekjes en waarnemingen. Ik ging meedoen.”

Wat doe je op je eerste dag als baas van Nederland?
“Ik ben ervan overtuigd dat ons levensgeluk wordt verhoogd door te genieten van de natuur. Daarom wil ik iets doen aan de landschappelijke schoonheid van Nederland, die op sommige plekken totaal verkwanseld is geraakt door betonnen kolossen en infrastructuur. Ik denk aan minder stenen en meer groen in de stad, met mooie parken en tuinen. Met meer natuur in de stad ben je overigens ook beter bestand tegen een nieuwe hittegolf.”

Voor alle extremen in het weer geldt dat ze zich vaker gaan voordoen 

Wat is het mooiste plekje op aarde?
“Ondanks het feit dat ik al veel landen heb bezocht en onwaarschijnlijk mooie landschappen heb gezien, denk ik dat ik er nog niet ben geweest. Ik vind namelijk ongerepte plekken – waar bijna geen mens is geweest – het indrukwekkendst. Maar wat altijd mooi is, is mijn eigen achtertuin. Daar ben ik het meest te vinden, zeker in deze zomer.”

Wat weet bijna niemand van je?
“Dat ik enorm kan genieten van goeie koffie. Ik maal de bonen – die fair trade zijn – van tevoren. Dan gaan ze in een prettige espressomachine. Het doet mij deugd als mijn zoons vervolgens zeggen: ‘Jouw koffie vinden we toch echt het lekkerst!’”

Wat is je belangrijkste levensles?
“Al is het dal waar je in zit, nog zo diep, donker en uitzichtloos: je mag weten dat je er later op terug kunt kijken. Dat je in dankbaarheid mag zien dat je er niet alleen voor stond. Ik bedoel dan dat Degene die ons liefheeft, onze Heer, je de kracht heeft gegeven om erdoorheen te komen.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons