PKN-preses Saskia van Meggelen opent seizoen 'Het Vermoeden'

Zondag, 11.35 uur, NPO 2

in Mediatips

Saskia van Meggelen is sinds een half jaar preses van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). In Het Vermoeden (EO) interviewt Marleen Stelling haar over haar ervaringen en haar visie op de kerk. "Ik gun de kerk meer echtheid," zegt Van Meggelen, die predikant is in Breda.

Sinds maart 2018 is Saskia van Meggelen preses van de Protestantse Kerk in Nederland. Ze volgde Karin van den Broeke op, die de afgelopen vijf jaar voorzitter was. Van Meggelen is blij met het vertrouwen dat de generale synode in haar stelt. "Ik houd van de kerk, al mijn leven lang, en vanaf deze plek kan ik veel voor haar betekenen," zegt ze in de eerste aflevering van Het Vermoeden van dit najaar. 

'Ik gun de kerk meer echtheid'

Inmiddels is Van Meggelen een half jaar ‘onderweg’. In Het Vermoeden vertelt ze over haar ervaringen en haar visie op wat de kerk nodig heeft. "Ik gun de kerk meer echtheid, meer kwetsbaarheid, meer vrouwelijkheid. Ik ging zelf in mijn leven – soms noodgedwongen – de weg van het hoofd naar het hart."

Saskia van Meggelen

Dominee Saskia van Meggelen, preses van de Protestantse Kerk in Nederland, is momenteel predikant van de protestantse gemeente Breda. Daarvoor is zij predikant geweest in Gravenmoer, Almkerk en Lopik. Van Meggelen studeerde theologie in Apeldoorn en in Kampen.

'Moeder van de kerk'

"Nu zie ik beter waarom dat gebeurde," vervolgt de preses. "In mijn huidige functie mag ik een rol spelen in diezelfde weg voor de kerk. Dat nu juist ik, met mijn vallen en mijn opstaan, de ‘moeder van de kerk’ mag zijn, vind ik heel bijzonder. Diep van binnen weet ik: dit klopt, dit is mijn weg."

Het Vermoeden

‘Reiziger, er is geen weg, de weg maak je zelf door te gaan.’ Dit is het adagium van het televisieprogramma Het Vermoeden. Pesentator Marleen Stelling ontmoet bevlogen protestanten – van wereldverbeteraar tot zinzoeker, van bezield gelovige tot spirituele nomade.

Iedere zondag,11.35 uur, NPO 2 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons