Operazangeres Wiebke Göetjes: 'Niets mis met een maatje meer'

Woensdag in 'Dit is de Dag', 18.30 uur, NPO Radio 1

Een vijfde van de Nederlanders met obesitas is tevreden met het eigen gewicht. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Operazangeres Wiebke Göetjes, die zelf een maatje meer heeft, is vanavond te gast bij Tijs van den Brink in Dit is de Dag (EO). Ze is blij dat overgewicht meer geaccepteerd wordt. 

Bijna de helft van de volwassenen in ons land heeft matig of enstig overgewicht. Van de mensen met ernstig overgewicht is een op de vijf tevreden, terwijl van de mensen met matig overgewicht zelfs meer dan de helft tevreden is. "De cijfers hebben me aangenaam verrast," zegt Wiebke Göetjes. "Veel mensen voelen zich goed zoals ze zijn. Ik hoop dat er steeds meer begrip zal komen voor mensen die wat dikker zijn. Dat helpt hen om zichzelf te accepteren."

'Overgewicht is juist wél ongezond'

"We moeten ons juist wel zorgen maken als we te dik zijn," zegt verouderingswetenschapper David van Bodegom, die ook te gast is Dit is de Dag. Volgens hem heeft overgewicht een negatief effect op onze kwaliteit van leven. Hij wist erop dat diabetes (type 2), gewrichtsklachten en hart- en vaatziekten allemaal in verband worden gebracht met overgewicht. "Als we ons wél druk zouden maken over ons gewicht en er daardoor wat aan zouden doen, zou dat een hoop ellende schelen." Onder leiding van Tijs van den Brink gaan Göetjes en Van Bodegom met elkaar in debat.

Dit is de Dag

Woensdag 12 september, 18.30 uur, NPO Radio 1 

Beeld: Yvonne Compier

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons