Ook christelijke jongeren doen aan sexting

NieuwLicht, 23 september op NPO 2 om 22.40 uur

in Christelijk Nieuws

“Sexting? Dat doet mijn kind niet!” De ouder die dit denkt kan er weleens naast zitten. Uit een enquête onder leden van de EO NieuwLicht community blijkt namelijk dat ongeveer een kwart wel eens een seksueel getinte foto of video van zichzelf verstuurd. Jongeren tussen de 19-30 doen dit het meest, zo'n 27% stuurde wel eens een blootfoto of -filmpje.

De anonieme enquête is gehouden onder 475 leden van de EO NieuwLicht community. Het overgrote merendeel geeft aan zichzelf christen te noemen. 24% van het totaal heeft wel eens een blootfoto- of filmpje heeft gestuurd, bij de christelijke respondenten gaat het om 23%. Respondenten tussen de 19- en 30 jaar hebben het vaakst een foto gestuurd. Ruim 35% van die leeftijdsgroep lieten weten dat ze wel eens een pikante foto of video hebben verzonden.

Risico's

De meeste leden van de NieuwLicht-community zijn zich bewust van de risico’s die het sturen van een foto of filmpje met zich mee brengt. Men geeft aan dat het soms niet voldoende is om de foto onherkenbaar te maken “Het is nooit helemaal veilig en het risico is altijd groot.”

Dat is dan ook de belangrijkste reden waarom de respondenten die geen foto’s sturen daar ook niet aan beginnen. Ze vinden het idee onveilig: “Je weet nooit waar het terecht komt.” De meerderheid van de community staat dan ook achter het recente advies van de politie om helemaal geen blootfoto’s te versturen.

NieuwLicht over sexting

Tijdens de televisie-uitzending van NieuwLicht komt het onderwerp sexting uitgebreid aan bod. Hoe kunnen ouders hun kinderen behoeden voor dit actuele gevaar? In de studio praat Tijs van den Brink met verschillende gasten: Frederique Gort maakte op 13-jarige leeftijd een foto van haar borsten voor iemand die ze vertrouwde. Een paar jaar later duikt de foto weer op en is de hele school op de hoogte. Haar moeder Marlies Slegers schreef een jeugdboek over deze afschuwelijke periode. Rik Knipschild is traumapsycholoog en erkent het probleem rondom sexting, maar ziet sexting ook als onderdeel van de seksuele ontwikkeling anno 2018. Verder bezoekt Tijs een 3-havoklas van het Roland Holstcollege in Hilversum. Daar wordt duidelijk dat sexting op elke school speelt. 

NieuwLicht over sexting, 21 september om 20.30 uur live op Facebook.com/NieuwLicht of 23 september op NPO 2 om 22.40 uur.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons