‘Nu zijn we gelukkig met elkaar’

Vader Maurice redde zijn dochtertje

Honderd hoopvolle verhalen verzamelde Henk van Steeg in Thank God it’s Sunday, zijn wekelijkse programma op NPO Radio 2. Visie sprak met drie mensen achter die verhalen. Vandaag Maurice de Groot die een deel van zijn lever doneerde aan zijn dochtertje Liv.

Kort na de geboorte van hun jongste dochter Liv – ruim twee jaar geleden – ontdekten Maurice en Mélanie dat Liv een levensbedreigende leveraandoening heeft. Een levertransplantatie bleek de enige optie voor het kleine meisje. “Ik heb geen seconde hoeven nadenken over wie donor moest zijn. Ik vond dat ik het moest doen. Ik zei meteen tegen
de arts: ‘Regel de handel maar.’

Stel niet uit

“We hebben ons nooit afgevraagd: waarom onze Liv? Dit klinkt misschien heel gek, maar wat gebeurd is, kun je niet veranderen. In die enorm onzekere periode leefden we van dag tot dag. De meest wijze levensles die ik heb geleerd, is: doe wat je vandaag kunt doen en stel het niet uit tot morgen. Cliché misschien, maar als je zo’n levensbedreigende situatie meemaakt, dan leef je vanzelf op die manier. Nu klap ik bijvoorbeeld sneller mijn laptop dicht en kies ik ervoor om iets leuks te doen met mijn gezin.”

Ik heb de hoop dat mijn gezin compleet blijft 

Voorrecht

Ik wil mezelf geen schouderklopje geven, ik heb gedaan wat iedere ouder zou doen. Het is je kind, daar heb je alles voor over. Ik zie het eerder als een voorrecht dat ik dit heb kunnen doen voor mijn gezin. Er worden namelijk ook ouders gescreend die niet in aanmerking komen, omdat ze niet aan de voorwaarden voldoen.
Daarom wil ik graag dat mensen over donorschap nadenken zonder het ze op te dringen. Nee is ook een antwoord, maar dan hopelijk vanuit een weloverwogen keuze. Liever zie ik dat mensen ja zeggen, omdat er een groot tekort is aan donoren en de wachtlijststerfte hoog is.”

Genieten

“Hoop is zo’n alomvattend woord dat je vanuit vele perspectieven kunt bekijken. Wat hoop betekent, dat is een diepgewortelde vraag. Ik heb er geen definitie van. Ze zeggen altijd: hoop doet leven. Maar het leven gaat gewoon door. De hoop die ik heb, is dat ik dit maar één keer hoef mee te maken in mijn leven. Dat we het nu achter de rug hebben en dat onze dochter door kan, dat ze een goed leven leidt. We hopen dat onze dochters het nog beter krijgen dan wij en dat het gezin compleet blijft. Nu zijn we gelukkig met elkaar. Dat is mijn hoop: dat je zo’n zware situatie meemaakt, maar uiteindelijk van elkaar kunt genieten.”

Vader Maurice met dochter Liv

Beeld: Judith Leroy
Video: Wouter Holtland 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons