Nog meer kerkgedoe

Blog van Annemarie van Heijningen

Kind in de kerk is voor mij een kostbaar iets. Een kindernevendienst hoeft van mij niet zo. Als een kind niet went aan liturgie en luisterhouding, dreigt het als tiener af te haken. Ik zie het om me heen gebeuren.

Hou, uitzonderingen daargelaten, de boel toch lekker bij elkaar. Op zondag je handen vol aan je nageslacht? Adopteer een kerkopa of -oma. Het gros van de ouderen vindt het fantastisch om jouw kletsende koter naast zich te hebben. Zij blij, jij blij, kind blij. Iets met verbinding en gedeelde verantwoordelijkheid.
Natuurlijk, een dienst is voor een kind niet altijd even sprankelend. Maar wie zegt dat alles in het leven helemaal top moet zijn? Is de preek te ingewikkeld? Dan voor ons de schone taak om ter plekke of achteraf de vertaalslag te maken. Organiseer tijdens het zondagmiddagmaal een korte AST: een After the Service Talk. Vat de preek samen aan de hand van je aantekeningen en vraag je kroost om tips en tops. Meteen een goeie herkansing voor gezinsleden die de clou hebben gemist.

Ruzie in de kerkbank

Ja, kind in de kerk, ik wil er vol voor gaan. Behalve deze zondag dan. Er is geruzie dat niet stoppen wil. Over snoepjes en wie er als eerste achter de Playstation mag. Lichtstraaltje: echtgenoot is in de kerk. Bij hoge uitzondering bij ons in de bank en niet veilig verschanst achter zijn houten balustrade. In een gezegende impuls denk ik: hij zoekt het maar uit met ons stel ongeregeld. Zonder verder nog te wikken of te wegen, verplaatsen mijn benen me naar een der voorste rijen, zo ver mogelijk bij mijn kwartet vandaan. Ik zie bevreemde blikken en Wederhelft kijkt ronduit woest. Het zal me een zorg zijn. Dit is mijn feestje. Ongekende luxe, ongestoorde dienst. Ik vier het met een grote V.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons