Lego-koninkrijk

Blog van Tim van Wijngaarden

“Papa! Er staan daar heel grote mensen te graaien in die bak! Ik kan er niet eens bij!” Mijn zoon zegt het met een mengeling van huivering en lichte walging in zijn stem.

Ik zie mannen van zekere leeftijd als bezetenen door een grote bak gaan met hun handen. Op zoek naar dat ene blokje dat ze al zo lang zoeken. We zijn op een legobeurs. Ik ben nogal onder de indruk van wat mensen allemaal van lego kunnen maken. Ik dacht altijd dat atomen de bouwstenen van de schepping waren, maar ik kom erachter dat het net zo goed lego kan zijn. Complete steden, pretparken, showrooms met de meest fantastische lego-auto’s. Hoogtepunt is het manshoog nagebouwde sprookjeskasteel uit Disneyland. De trotse bob-de-lego-bouwer staat ernaast om toelichting te geven.

Zonderlinge mannen

Ik ben nog meer onder de indruk van het soort mensen (vooral mannen) dat daar in oversized T-shirts rondloopt. Het zijn de mannen die het niet goed doen in badkleding op het strand (veel te wit en te harig), het zijn de mannen die op sollicitaties vaak worden afgewezen omdat ze niet representatief zijn (tenzij het gaat om een vacature voor programmeur). Het zijn de mannen die in de kerk het meestal niet verder schoppen dan assistent-hulp-onder-koster en nooit gevraagd worden voor het kinderwerk, hoe nijpend het tekort aan werkers ook is. Zij hoeven niet bang te zijn dat ze ineens op dubbeltal staan om ouderling te worden. Zonderlinge mannen die in het normale leven niet zo succesvol en geslaagd lijken.

Overstag voor Lego

Het zijn déze mannen die hier op de legobeurs koningen zijn. Vol trots vertellen ze over hun zelfgebouwde Disneykastelen. Ze delen slimme constructietrucs met elkaar en pochen over het zojuist gevonden missende blokje. Gekocht voor € 4,50. Geen geld. Het is voer voor antropologen. Het binnengaan van de legobeurs is het binnengaan van een ander rijk, waar de spelende mens heerst. Wars van alle conventies over wat geslaagd en succesvol is, domweg gelukkig met je creatie en fanatiek zoeken naar dat ene blokje. Zo blij en zo vrij als een kind.
‘Wie niet wordt als een kind zal het koninkrijk niet binnengaan’ schiet nog door mijn hoofd, als ik me met mijn zoon op de bak met legoblokjes stort.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons