Koninklijke huwelijken uit liefde

Deze week in Blauw Bloed

In koninklijke kringen was het lange tijd niet vanzelfsprekend zelf een huwelijkspartner te kiezen. Hierover is in Blauw Bloed een nieuwe serie te zien.

Lange tijd werden huwelijken tussen koningshuizen gearrangeerd, meestal door de ouders. Zij vonden voor een geslaagd huwelijk niet de liefde, maar een echtgenoot van goede komaf het belangrijkste. De Britse koningin Victoria bijvoorbeeld was een meester in het uitpluizen van de Europese huwelijksmarkt, in de zoektocht naar een geschikte kandidaat voor een van haar negen kinderen.

Nieuwe serie

Soms was zo’n huwelijk een groot succes. Maar het feit dat prinsen of prinsessen niet vrij waren in het kiezen van hun huwelijkspartner, zorgde vaak ook voor problemen. Daarover gaat onze nieuwe serie ‘Verboden koninklijke liefdes’. In de eerste aflevering staan we stil bij prinses Marianne, de dochter van koning Willem II. Zij moest trouwen met haar Duitse neef, maar werd verliefd op haar koetsier. Later zullen we zien hoe ook de Zweedse prins Bertil en de Britse prinses Margaret te maken kregen met een verboden liefde.

Einde gearrangeerde huwelijken

De gearrangeerde huwelijken liepen in Nederland ten einde toen prinses Beatrix trouwde met Claus von Amsberg, een man die ze zelf en uit liefde had gekozen. In de jaren die volgden werd het steeds gebruikelijker dat leden van koningshuizen mochten trouwen met een burgerman of -vrouw. Niet de afkomst, maar de liefde staat nu voorop. Afgelopen jaar zagen we dat nog met het huwelijk van prins Harry met de Amerikaanse Meghan Markle.

Komende uitzending belichten we haar liefde voor het Franse modehuis Givenchy, dat ook haar trouwjurk ontwierp. Die is binnenkort zelfs te bezichtigen. Hoe dat zit, ziet u zaterdag in Blauw Bloed!

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons