Koken met Sharon de Miranda nu ook via Google Assistent

BinnensteBuiten, iedere werkdag, 18.45 uur, NPO 2

Culinaire tips vormen een belangrijk ingrediënt van het dagelijkse tv-programma BinnensteBuiten (KRO-NCRV). De enthousiaste chef-kok Sharon de Miranda komt ons dit seizoen zelfs in onze eigen keuken te hulp dankzij de Google Assistent.

Wat houdt dat ‘spraakgestuurd koken’ in?
“Het werkt heel eenvoudig via een app op je iPhone of via Android. Je kunt gewoon zeggen: ‘Hallo Google, ik wil praten met de chef van BinnensteBuiten.’ Dan geef ik antwoord op al je vragen en help je stap voor stap door het menu heen. Kijk maar even op onze site hoe het werkt.”

Je werkt ook in een restaurant met mensen met een verstandelijke beperking. Waarom?
“Het zijn mensen die zo mooi in het leven staan! Ze zijn eerlijk, houden van hun werk en nemen een ander gewoon zoals hij is. Huidskleur of andere uiterlijke kenmerken maken voor hen niets uit. In dat opzicht kunnen we echt iets van deze prachtige mensen leren.”

Wat is de lekkerste file-muziek?
“Muziek waarbij ik lekker hard mee kan zingen, zoals de opzwepende nummers van Aretha Franklin. Wie naast mij in de file staat en opzij kijkt, ziet me achter het stuur helemaal uit mijn dak gaan!”

Mijn puberjaren waren achteraf gezien een fantastische tijd

Wat was je laatste schietgebedje?
“Niet zo lang geleden, toen mijn opa overleed. Hij betekende veel voor me sinds ik op jonge leeftijd mijn vader had verloren. Toen ik zag hoe slecht het met hem ging, bad ik of zijn lijden snel afgelopen mocht zijn. Gelukkig gebeurde dat even later. Ik ben wel met het geloof en de kerk opgegroeid, tot het overlijden van mijn vader. Mijn moeder had moeite met een God die mijn vaders dood had toegelaten.”

Wat is het beste boek ooit geschreven?
Haar naam was Sarah van Tatiana de Rosnay, over een gezin in Parijs dat wordt opgepakt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een meisje kan nog net haar broertje in een kast verstoppen, in dit ontroerende en schokkende boek dat me enorm heeft aangegrepen.”

Wie is Sharon de Miranda?

• Werkt met mensen met een verstandelijke beperking, de afgelopen jaren bij restaurant ‘Tante Truus’, sinds kort bij ‘Weet hoe je Leeft’ in Almere.
• Auteur van het boek Iedereen kan koken.
• Sinds 2015 vaste chef-kok van BinnensteBuiten (KRO-NCRV).

Volg je je hoofd of je hart?
“Mijn hart! Dat is soms onhandig, want ik ben echt een flapuit. Het kan in sommige gevallen handiger zijn eerst naar mijn hoofd te luisteren. Daarom heb ik mezelf aangeleerd om af en toe te zeggen: ‘Ik kom er nog even op terug.’ Als ik dan eerst mijn man of mijn moeder bel, geven ze me heel wijze adviezen.”

Welk moment in je leven wil je opnieuw beleven?
“De beginfase van mijn puberteit. Ik begon jongens leuk te vinden, maar ik voelde me ook heel onzeker, volwassenen waren ‘gek’ en ‘stom’ en ‘niemand’ begreep me. Achteraf gezien was het een fantastische tijd, waarin alles om mij draaide. Mijn problemen stelden natuurlijk niets voor, terwijl ik dacht dat ik een verschrikkelijk leven had.”

BinnensteBuiten

Elke werkdag, 18.45 uur, NPO 2
Weekendeditie: zaterdag 17.40 uur, NPO 2

Beeld: Stijn Ghijsen

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons