Kan ik wel een goede vader zijn?

Tips van Jaap van der Meiden

‘We verwachten ons eerste kind. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee, maar het maakt me ook een beetje bang. Ik heb zelf namelijk een slechte relatie met mijn vader. Hij praatte nooit met mij, en het leek wel alsof ik in zijn ogen niets goed kon doen. Mijn herinneringen aan mijn kindertijd zitten vol teleurstellingen en frustraties. Ik ben bang dat ik ook zo’n vader word. ‘

‘Ik doe het anders’

Veel ouders, vooral zij die geen al te positieve herinneringen aan hun eigen opvoeding hebben, beginnen daarom hun opvoedcarrière met het stellige voornemen het anders te doen dan hun eigen ouders. Als je immers pijnlijke ervaringen hebt opgedaan in je relatie met (een van) je ouders, wil je die het liefst vergeten. Je probeert het anders, beter te doen, en zo die nare geschiedenis achter je te laten. Zolang je kind dan ook leuk meedoet, lukt dat nog wel. Maar de werkelijkheid leert dat kinderen ook weleens niet leuk meedoen, moe zijn, niet luisteren, koppig zijn, et cetera. Op die momenten kan die weggestopte geschiedenis opeens tevoorschijn komen, en wordt je boosheid op je kind versterkt door die opgekropte boosheid en teleurstelling uit je eigen jeugd.

Soms besef je pas achteraf dat je boosheid veel heftiger is geweest dan passend was bij de situatie. Niet voor niets zeggen we weleens dat je in het opvoeden van kinderen vooral jezelf tegenkomt. Het is daarom van belang dat daar geen onverwerkte geschiedenis in ligt opgeslagen, waar je kind dan op enig moment de rekening van moet betalen.

Open vizier

Hoe kom je zover? Realiseer je dat de nare ervaringen met je vader of moeder mee kunnen spelen in je eigen vaderschap. Verstop het niet, en maak jezelf niet wijs dat jij het wel beter zult doen. Praat over je angst. Daarmee zet je de deur open naar hulp. Dat is misschien wel de belangrijkste stap in de richting van verwerking van verdrietige of pijnlijke herinneringen. Elke nieuwe generatie heeft kansen om dingen te veranderen. Maar die kansen vragen een open vizier naar de geschiedenis.

Milder

Er zijn verschillende wegen die je kunt bewandelen in het onder ogen zien van je geschiedenis. Een van de meest behulpzame stappen daarbij is het je gaan verdiepen in de man die je vader, of de vrouw die je moeder is. Als je als volwassen geworden kind meer over hun situatie, hun opgroeien, hun worsteling leert, als je je ouders ook kunt zien in hun eigen kind-zijn, ga je mogelijk iets begrijpen van hun gedrag als ouder. Dat kan je milder maken naar de geschiedenis, wat daarmee ruimte geeft aan jouw eigen kind(eren) om echt kind te zijn.

Tip

Als je je gekwetst voelt door het gedrag van je ouders, probeer dan eens te achterhalen welke intentie ze daarmee hadden. Het zal het perspectief op hun gedrag vast veranderen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons