In deze kerk staat de dominee achter het fornuis

Hoe smaakt een kerkdienst?

in Mediatips

'Kookdominee' Han Wilmink begint een pioniersplek in Wezep. In het kerkgebouw van de protestantse gemeente kan binnenkort over eten én de Bijbel gepraat worden. Hij vertelt hierover in het wekelijkse radioprogramma EO-Live.

Han noemt het een leuke uitdaging om mensen met goed stoffelijk en geestelijk voedsel te bereiken, inspireren en op ideeën te brengen. “In de gerechten kun je verdieping en symboliek terugvinden, waardoor niet alleen de smaakpapillen geprikkeld worden, maar ook het verstand en het hart.” Achter de verschillende ingrediënten die hij gebruikt, gaat een verhaal schuil. Han vertelt daar graag over.

Twee passies

De passie voor koken heeft hij van huis uit meegekregen. Zijn moeder was altijd met voedsel bezig. “Eten was voor haar een avontuur. Ze was er vooral op gericht andere mensen te laten genieten.” Han koestert dezelfde liefde voor koken. “Van mijn tweede moeder – mijn eerste moeder stierf toen ik 10 jaar oud was – heb ik de passie voor de Bijbel meegekregen. Vandaar die combinatie.”

Kookeiland

De kerk, waar hij sinds een jaar predikant is, had al langer iets met koken. “Er was al een kookgroep.” Nu komt daar meer ruimte voor in de kerk. “Het gebouw moet eerst verbouwd worden. Er komt een heel kookeiland in de kerk. Ik heb dat – samen met iemand die in de kookbranche zit – zelf mogen ontwerpen. Dat kookeiland moet een ontmoetingsplaats zijn."

'God kan mensen bekeren'

"Ik vind het een uitdaging om op deze manier kerkzijn in de etalage te zetten. Als het lekker ruikt, goed smaakt en naar méér smaakt, dan komen de mensen misschien makkelijker over de drempel. Het gaat niet om zieltjes winnen, maar om informeren. En God kan informeren laten overgaan in bekeren.”

Hoe smaakt een kerkdienst?

EO-Live vroeg de ‘kookdominee’ hoe een kerkdienst smaakt. Wat er op die menukaart staat, kun je hier beluisteren.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons