'Ik stak mijn vriend neer'

Lydia Harding in 'De Verandering'

Lydia Harding had een heftige jeugd. Ze is pas een jaar of 5 als haar ouders gaan scheiden. Op school wordt ze jarenlang gepest. Gefrustreerd door gebrek aan aandacht en waardering gaan bij Lydia alle remmen los.

Van een lief meisje verandert Lydia in een onhandelbare tiener. Ze deinst er niet voor terug om ramen in te gooien of deuren kapot te trappen als ze even haar zin niet krijgt. Lydia pleegt regelmatig winkeldiefstallen en wordt opgepakt voor vandalisme. Ze is vanaf haar 13e seksueel actief en start ook al jong met roken en blowen. Op 17-jarige leeftijd krijgt ze een relatie met een ruim tien jaar oudere rapper. Na verloop van tijd ontdekt ze dat hij vreemdgaat en er zelfs meerdere vriendinnen op nahoudt. 

Blinde woede

Lydia wordt zo boos op haar vriend dat ze hem in een vlaag van blinde woede neersteekt met een mes. Ze wordt opgepakt en veroordeeld, en belandt uiteindelijk in de jeugdgevangenis. Ze vindt het daar verschrikkelijk en raakt wanhopig. Maar als een tante op bezoek komt en een bijbeltje en wat gospel-cd’s voor haar achterlaat, wordt Lydia's leven helemaal op z'n kop gezet.

De Verandering, 22 september om 18:46 NPO 2

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons