‘Ik hoop dat we elkaar als zussen behandelen’

Margo den Ouden over hoe een jurk een verschil kan maken

Honderd hoopvolle verhalen verzamelde Henk van Steeg in Thank God it’s Sunday, zijn wekelijkse programma op NPO Radio 2. Visie sprak met drie mensen achter die verhalen. Vandaag Margo den Ouden van 46 Dresses.

Wat een verschil een jurk kan maken, weet Margo den Ouden maar al te goed. Haar stichting 46 Dresses verhuurt jurken, zodat vrouwen die in financieel zwaar weer zitten een nieuwe outfit cadeau kunnen krijgen. “Toen ik iemand een keer een jurk cadeau gaf – diegene kon al jaren niets voor zichzelf kopen – merkte ik dat het niet alleen wat met mezelf deed. Ik zag ook wat het met haar deed. Dat was echt een openbaring voor mij: dat het geven van een jurk zo’n verschil kan maken in het leven van een vrouw. Een cadeau geven werkt als een soort gespreksstarter: ondanks dat je elkaar niet kent, ontstaat er een connectie.”

Symbool

“Ik zie veel schaamte onder de vrouwen die bij 46 Dresses een jurk krijgen. Ze zijn vaak hoogopgeleid, maar door ziekte, verbroken relaties of het verlies van een baan gaan ze financieel en emotioneel door een pittige tijd. Doordat we hun een jurk cadeau doen, krijgen ze weer het gevoel dat ze gezien en gewaardeerd worden. Dat ze recht van bestaan hebben. Armoede kun je pas doorbreken als je iemand aankijkt en zegt: ik geloof in jou. Toch geven veel mensen eerder geld aan een weeshuis dan aan ons. Zij zien een mooie jurk niet als eerste levensbehoefte. Maar de jurk is niet het doel, het is een middel. Het staat symbool voor een nieuwe toekomst.”

De jurk staat symbool voor een nieuwe toekomst

Zussen

“Wat mij hoop geeft, is dat er meer mensen in de wereld zijn die goed willen doen dan kwaad. Ik heb de hoop dat wij vrouwen elkaar als zussen gaan behandelen; dat we elkaar omhoog praten in plaats van naar beneden. In een wereld die nog vaak door mannen wordt gedomineerd, is dat zó belangrijk. Dat klinkt misschien feministisch, maar dat ben ik ook. Nu leggen we de lat bizar hoog voor onszelf en elkaar. Zo zegt vrijwel iedere vrouw die bij 46 Dresses een jurk cadeau krijgt, dat ze een gek lichaam heeft. Dan zegt ze: ‘Doe maar een jurk met lange mouwen, want ik heb lelijke armen.’”

Margo over haar 46 Dresses

Hoopvolle 100

Dit is een van de hoopvolle 100 verhalen uit het programma Thank God it's Sunday van Henk van Steeg.

Bekijk meer video's uit deze serie:

Beeld: Judith Leroy
Video: Wouter Holtland 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons