'Het Vermoeden' met Rinke Verkerk: 'Liefde kun je leren'

Zondag, 11.35 uur, NPO 2

in Mediatips

Journalist Rinke Verkerk, een van de auteurs van het boek De ware worden, is zondagmorgen te gast bij Marleen Stelling. "Liefde kun je leren," vertelt ze in Het Vermoeden. "Zowel 'de ware vinden' als 'de ware worden' is een proces."

"We willen zo graag geliefd zijn dat we alles wel aan onszelf willen veranderen of verbergen om die liefde te krijgen," zegt Rinke, die het boek samen met communicatiemanager en model Margot den Ouden schreef. "Maar zolang we dat doen zijn we nooit geliefd. Die liefde is dan namelijk voor onze gefakete zelf, niet voor wie we werkelijk zijn." Het boek gaat ook over het feit dat het zoeken van ‘de ware’ zinloos is. "Liefde kun je leren. Het is een proces. Iemand wórdt de ware voor jou, en 'je ware zelf worden' is ook een proces."

'Ballon van maakbaarheid doorgeprikt'

Het boek sluit voor Rinke een periode af en tegelijkertijd breekt er een nieuwe periode aan. Onlangs werd ze voor het eerst moeder. Na de bevalling kwam ze erachter dat haar zoontje het syndroom van Down heeft. Op zondagmorgen vertelt ze in Het Vermoeden hoe de illusie van maakbaarheid als een ballon werd doorgeprikt. Maar ook dat ze een rotsvast vertrouwen heeft in de belofte die er voor haar zoon ligt. "Ik geloof dat altijd je volgende situatie je volgende ‘glorie’ is. Hoe die situatie er ook uit ziet en hoe moeilijk die glorie soms ook te vinden is."

Rinke Verkerk

Journalist en auteur Rinke Verkerk maakte spraakmakende verhalen uit het Midden Oosten voor o.a. de Volkskrant en Elsevier. Ze onderzocht undercover misstanden bij Scientology voor nationale televisie en interviewt vrouwen over de hele wereld.

Het Vermoeden

Iedere zondag, 11.35 uur, NPO 2 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons