Gemeenten gaan verwaarlozing kerken tegen

'Doel is niet alleen kerken in stand houden, maar ze blijven gebruiken'

in Christelijk Nieuws
Kerken

In Nederland komen veel kerken leeg te staan door secularisering en vergrijzing. Om dit tegen te gaan, maken verschillende gemeenten plannen om de kerkgebouwen op een nieuwe manier te gebruiken.

Van de 5500 kerkgebouwen die Nederland telt zijn er 2350 een Rijksmonument. Daarom is het extra belangrijk dat deze gebouwen niet verwaarloosd worden, vindt Mark Stafleu van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De Rijksdienst begeleidt de gemeenten bij het maken van hun nieuwe plannen: de zogeheten kerkvisies.

Waarom moeten gemeenten de verwaarlozing van kerken oplossen, en niet de regering?
“Omdat we binnen de gemeenten met allerlei partijen in gesprek zijn, zoals burgers en kerkeigenaren. Per gemeente is een andere aanpak nodig en op plaatselijk niveau is daar het beste zicht op. Daarom zijn we begonnen met zes proefgemeenten: Rotterdam, Amersfoort, Zaanstad, Oss, Ooststellingwerf en Súdwest-Fryslân. We hebben deze plaatsen gekozen omdat ze zijn verspreid over Nederland en een verschillend karakter hebben.”

Ook willen we onderzoeken of kerken op andere manieren kunnen worden gebruikt

Wie betaalt de kosten voor dit project?
“Er is vanuit het kabinet 13,5 miljoen euro voor Erfgoed gereserveerd, dus de kosten voor dit project worden door de overheid betaald. Wel moeten de gemeenten tijd investeren. Bovendien willen we met het geld ook vrijwilligers gaan opleiden om ze te leren hoe het best met kerken om te gaan.”

Wat hopen jullie met de nieuwe plannen te bereiken?
“Ons doel is niet alleen om de kerken in stand te houden, maar om ze te blijven gebruiken. Zo gaan we bijvoorbeeld kijken of we kerkgenootschappen die gebruik maken van een ander soort gebouw kunnen koppelen aan kerken die vrijkomen. Ook willen we onderzoeken of kerken op andere manieren kunnen worden gebruikt, bijvoorbeeld door ze in plaats van alleen op zondag ook op doordeweekse dagen te gebruiken.”

Tekst: Claudia Verloop
Beeld: Pixabay

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons