'Geloven is verdwalen en gevonden worden'

7 prikkelende uitspraken van Adrian Plass

De Britse schrijver Adrian Plass is al jarenlang veelgelezen in ons land. Hij is bekend van zijn hilarische ‘gewijde dagboeken’, maar publiceert ook verrassende, diepgaande verhalen. Hieronder volgen zeven prikkelende uitspraken, afkomstig uit een interview dat deze week in Visie Magazine staat.

1. Over schrijven:

“Dit is altijd mijn advies aan mensen die willen schrijven of spreken: schrijf je ideeën op, ook als je ze totaal niet kunt gebruiken op dat moment. Wel goed opschrijven natuurlijk. Het gevaar bestaat dat je iets als ‘blauwe koe’ noteert en je weken later wanhopig probeert te herinneren wat je daar in vredesnaam mee bedoelde."

2. Over zijn beroemde novelle 'Het Bezoek', een verhaal over Jezus die langsgaat in een kerk:

“Het eerste hoofdstuk ontstond ver voordat ik een schrijverscarrière had. Het is zelfs het allereerste wat ik ooit schreef. Ik zat in de woonkamer met mijn vrouw en het hele verhaal viel als een blok in mijn hoofd. Anders kan ik het niet omschrijven. Ik vroeg mijn vrouw Bridget snel wat papier te halen en dicteerde haar vervolgens de zinnen, met de tranen in mijn ogen. Zij hield het ook niet droog, trouwens. En daar was het, Het Bezoek.”

3. Over profetie:

“Als God mij iets ingeeft, hoef ik je daar helemaal niks over te melden. Ik zeg gewoon wat ik denk dat ik moet zeggen. Je hoeft het niet zo aan te kleden. Maar mensen houden het graag veilig voor zichzelf: ik ben het niet, maar God. Zo behouden ze hun waardigheid, of benadrukken ze fijntjes de authenticiteit van hun ‘bediening’. Maar het klopt niet om zo stellig te zijn.”

4. Over Gods aanwezigheid in het leven van mensen:

“Het is als een ui: als je die helemaal uit elkaar pelt, op zoek naar het hart, blijft er niks over. Geen hart en geen ui. Maar die ui heb je wel nodig, want die zorgt ervoor dat je stoofpot lekker smaakt. Als je te veel gaat uitpluizen hoe het precies werkt met God, eindig je misschien met niks. Tegelijkertijd merken we soms wel degelijk iets van Zijn aanwezigheid.”

5. Over de liefde van God:

“God is aardig! We zijn door Hem geliefd, zeker. Dat is prachtig. Maar die wetenschap is toch anders dan de ervaring dat God naar mij kijkt en zegt: ‘Adrian, ik vind je echt aardig. Ik ben het echt niet altijd eens met je keuzes, maar ik vind je aardig. En ik ben blij dat we samen zijn.’"

6. Over God dienen:

“Als je God blij wilt maken, breng dan wat tijd met Hem door. Discussieer niet over alles, zoek niet precies uit wat je moet doen. Je hoeft niet eens te bidden, je hoeft helemaal niets te doen. Breng samen tijd door.”

7. Over geloven:

“Het is als lopen over een weg waar je tot je opluchting soms een stem hoort: waarom heb je Mij verlaten? Want dat gebeurt op die weg. Je verdwaalt, je wordt gevonden. Het is als iemand steeds beter leren kennen, dat je blij bent elkaar te zien. Je doet dingen samen, zonder dat je nou precies snapt waarom dat zo leuk is.”

In Visie 36 staat een groot interview met de Britse schrijver Adrian Plass. Nooit meer iets missen? Een abonnement regel je hier!

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons