Familieruzies in nieuw seizoen van 'Het Familiediner'

‘Pijn en boosheid kan na jaren nog heel diep zitten’

Vanaf donderdag 13 september is bij de EO een nieuw seizoen te zien van Het Familiediner. Presentator Bert van Leeuwen helpt familieleden bij wie de ruzie inmiddels hoog is opgelopen. Kan hij ervoor zorgen dat mensen weer bij elkaar aan tafel willen zitten?

In Het Familiediner probeert Bert van Leeuwen familieruzies te beëindigen die soms uit het niets lijken te komen. Hij zet alles op alles om samen met een familielid een beschadigde familieband te herstellen. En dat is niet altijd even makkelijk.

Kleine druppels

Vaak zijn het kleine voorvallen die uitmonden in grote en heftige conflicten. Bert: “Het zijn meestal de bekende kleine druppels die de emmer doen overlopen. Wij mensen zitten blijkbaar zo in elkaar dat we iets heel lang kunnen opkroppen. En dan kan de bom ineens barsten door een ogenschijnlijk onbenullig voorval. Maar in negen van de tien gevallen is er veel meer aan vooraf gegaan.”

Frustrerend

Helaas komt het niet altijd goed. En dat is frustrerend, ook voor Bert. “Het is na al die jaren nog steeds zeer frustrerend als ik na een lange opnamedag naar huis rijd en het niet gelukt is om te bemiddelen,” zegt Bert peinzend. “Er zijn gevallen waarin ik mijn ‘verlies’ accepteer omdat ik snap dat de tijd er blijkbaar niet rijp voor was. Maar er zijn ook situaties waarin ik aan alle kanten aanvoel dat het gewoon goed kan komen. Dat kan mij wel wat neerslachtig maken.”

Pijn en boosheid

Sommige verhalen en families blijven Bert nog lang bij. “In deze komende serie is er een situatie die te maken heeft met een echtscheiding," vertelt Bert. "Voor mij werd opnieuw duidelijk hoe pijn en boosheid na jaren nog heel diep kunnen zitten. Verschrikkelijk eigenlijk. Een situatie die volkomen is vastgelopen, terwijl diep vanbinnen iedereen er verdriet van heeft. Of het goed komt? Kijk zelf maar, want dat ga ik nog niet verklappen…”

Het Familiediner: vanaf donderdag 13 september, 22.20 uur op NPO 1. 

Vier tips van Bert van Leeuwen:

Een ruzie kan zomaar ontstaan en is op zich niet zo erg. We zijn nu eenmaal mensen met emoties. Toch is het fijn als de kou weer snel uit de lucht is. HIeronder 4 tips:

1. Probeer bij een ruzie snel weer het gesprek aan te gaan op een rustig moment. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het vaak wordt om het gesprek aan te gaan.
2. Ga niet Whatsappen, sms-en of mailen over je meningsverschil, maar probeer het face-to-face uit te praten.
3. Als dat te moeilijk is, zoek iemand in je omgeving die kan bemiddelen.
4. Durf af en toe de hand in eigen boezem te steken. Ook jij doet of zegt wellicht niet altijd alles even handig…

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons