Duizenden Congolese gelovigen mijden de kerk vanwege ebola

Sommigen stellen hun huis als kerk open

in Christelijk Nieuws

Om besmetting met het ebolavirus te voorkomen, blijven duizenden kerken in het oosten van Congo gesloten. Kerkleiders en overheidsambtenaren roepen mensen op niet in grote groepen samen te komen. Sommigen stellen hun huis nu open als kerk. Religion News Service bericht hierover.

“Wij blijven thuis. We kunnen niet naar de kerk gaan en als christenen samenkomen,” vertelt Daniël Sango uit Beni, een dorp in het noordoosten van Congo. “Mensen zijn bang het virus op te lopen. Velen luisteren naar de radio om het evangelie van God te horen.”

Nieuwe uitbraak van ebola

Sinds augustus is er bij 137 personen ebola vastgesteld of bestaat het vermoeden dat zij deze ziekte hebben. 92 van deze mensen zijn inmiddels overleden. Enkele dagen nadat in juli werd meegedeeld dat de vorige ebola-uitbraak voorbij was, sloeg de ziekte weer toe in Congo.

Geen bediening van sacramenten

Om de opmars van het virus te stoppen, hebben ambtenaren en religieuze leiders de inwoners van de regio opgeroepen niet in grote groepen samen te komen. Eerder deze zomer meldde de Katholieke Kerk dat de viering van de mis blijft doorgaan. Wel wordt er afgezien van de bediening van de sacramenten, zoals de doop en eucharistie. In Mbandaka liep een priester ebola op. Hij had voor een ebolapatiënt uit zijn parochie gebeden en legde hem de handen op. De priester overleefde de ziekte.

Vaccinatieprogramma

Voor het oosten van het land wordt aan een vaccinatieprogramma gewerkt. Het vaccin is bestemd voor mensen die een groot risico lopen op besmetting. “Vaccins zijn een belangrijk instrument in de strijd tegen ebola,” vertelde de Minister van Gezondheidszaken. “Het heeft daarom prioriteit om de vaccins zo snel mogelijk bij de gezondheidswerkers en de getroffen bevolking te krijgen.”

Vloek

Sommige Congolezen geloven dat de ziekte een vloek is. Ook wordt gedacht dat ebola door boze geesten wordt veroorzaakt en dat de ziekte alleen door gebed en vasten kan worden voorkomen.

Huissamenkomsten

Christenen in Oost-Congo bidden in hun eigen huis dat deze ziekte zal stoppen. Een bewoner uit Mangina vertelt: “Sommigen van ons hebben hun huis opengesteld als kerk. Wij zingen, dansen en bidden om dichter bij God te komen. Wij lezen onze Bijbels en bidden dat de heilige Geest ons zal leiden.”

Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons