Dit symposium gaat over het nut van fouten maken

'Het mag ook mislukken'

In onze cultuur is falen een schande, zegt leiderschapscoach Ronald van der Molen. Op 11 oktober spreekt hij op het symposium ‘Failing Forward’ over waarom het belangrijk is om fouten te maken én daarover te praten.

In 2006 startte meestergoochelaar Hans Kazàn een project in Spanje: het Magic Palace. Na jaren van voorbereiding kwam zijn droom om een theater in het Spaanse Torremolinos te beginnen, eindelijk uit. Na een paar maanden ging het mis doordat een van de investeerders zich terugtrok uit het project. Het bedrijf werd al snel failliet verklaard en na een haperende doorstart brandde het jaren later zelfs af. Project mislukt.

Schuldgevoel door falen

Op het symposium Failing Forward, georganiseerd door Kerklab, een platform voor kerkplanting, spreken Kazàn en drie kerkpioniers over hoe zij ooit faalden. Want met elkaar praten over mislukkingen is erg belangrijk, vindt Ronald van der Molen, een van de organisators. “In Nederland zien we falen vaak als een gebeurtenis waarvoor één iemand verantwoordelijk is. Maar het is meestal het gevolg van een aaneenschakeling van fouten door een hele groep mensen. De gedachte dat het de schuld van één persoon is, stimuleert de angst om fouten te maken, en daardoor wordt er niet van geleerd.”

Het symposium is bedoeld voor pioniers en predikanten. Hebben zij extra last van faalangst?
“Dat denk ik wel. Als we falen, voelen we ons schuldig en hebben we de neiging ons uit schaamte te verstoppen. Daarbij wordt in deze beroepsgroep de schuld- en taboecultuur die er al heerst ook nog eens op een religieuze manier ingevuld. Mensen ervaren niet alleen schuld en schaamte naar zichzelf, maar ook naar God. Kerkelijke pioniersplekken zijn bedoeld als laboratoria, plaatsen waar dingen worden uitgeprobeerd. Thomas Edison heeft tienduizend pogingen gedaan voordat hij de gloeilamp uitvond. Het is cruciaal dat onder pioniers de nadruk komt te liggen op leren in plaats van presteren. Dat tegen hen wordt gezegd ‘ga maar zo veel mogelijk leren’. Pioniers beseffen nu vaak niet dat er ook dingen mis mogen gaan, terwijl dat nodig is om creatief en vernieuwend te zijn.”

Mensen ervaren niet alleen schuld- en schaamtegevoel naar zichzelf, maar ook naar God.

Veel mensen hebben wat tijd nodig, misschien wel jaren, voordat ze durven te vertellen over hun mislukkingen.
“Ja, en dan doen ze het bij een psycholoog of psychiater. Waarom zouden we hier iemand voor inhuren terwijl je er ook met je familie of pastor over kunt praten? Bovendien leidt falen vaak tot mooie dingen. Neem een pionier die in Venlo een nieuwe gemeente was gestart om voormalige katholieken te bereiken. Het initiatief bloeide op, maar viel uiteindelijk door een conflict uit elkaar. Daarom vertrok hij uit Limburg. Totdat hij goed over zijn ervaring ging praten. Hij besloot het nog een keer te proberen, en toen slaagde de kerkplanting wel!”

Wat hoop je dat het symposium teweegbrengt?
“Het zou mooi zijn als mensen erachter komen dat het écht helpt om fouten te maken. Dat je kunt leren denken: oké, ik struikel, maar ik sta op en ga weer door. Als we op deze manier dat taboe een beetje kunnen doorbreken, zou dat heel mooi zijn.”

Failing Forward

Het symposium vindt plaats op 11 oktober in het gebouw van de Evangelische Omroep. Een ticket kost dertig euro, inclusief koffie, thee, drankjes en dinerbuffet. Aanmelden kan via Eventbrite.nl.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons