Directeur Present Nederland start gezinshuis

'Je hoeft geen heilige te zijn om actie te ondernemen'

Zo’n twaalf jaar werkte Tiemen Zeldenrust bij Present, een stichting voor vrijwilligerswerk. Nu gaat hij samen met zijn vrouw een gezinshuis starten voor opvang van uit huis geplaatste kinderen. Wat drijft hen? 

Hoe zou het zijn als je werk en persoonlijke leven volledig samengesmolten zijn? Tiemen Zeldenrust gaat het ervaren. In december stopt hij als directeur bij Present Nederland en een maand daarna hoopt hij met zijn vrouw Anita naar Hoevelaken te verhuizen om er samen een gezinshuis te starten. Een huis waar ze gaan wonen en voor vier tot zes pleegkinderen gaan zorgen, die om wat voor reden dan ook niet meer thuis kunnen wonen. 

Natuurlijke stap

“Straks moeten we nog meer in het hier en nu gaan leven,” legt Tiemen uit. “Als er iets gebeurt, moet je meteen kunnen reageren. Dat zal wennen zijn. Toch is het in deze tijd steeds normaler om werk en privé te combineren. Mensen werken veel meer thuis en doen op hun werk weleens privé-dingen. Bovendien ligt het helemaal in de lijn waarop we al bezig waren, het voelde als een natuurlijke stap.” 

Want klaarstaan voor een ander, dat is wat Stichting Present ademt. De organisatie koppelt mensen die hulp nodig hebben aan vrijwilligers. Die vrijwilligers kunnen zich bijvoorbeeld met hun vriendengroep aanmelden om een middag een tuin op te ruimen bij iemand die dat zelf niet kan, of ergens een muur te witten. Ook is het mogelijk om je bij een bestaande groep aan te melden om een dag vrijwilligerswerk te doen. 

Van een vaste baan naar wonen in een gezinshuis met pleegkinderen: hoe kom je tot zo’n stap?

“In mijn werk bij Present draaide alles om de vraag wat jij te bieden hebt. Wat heb je gekregen van God, en wat kun je daarvan delen met een ander die in de knel zit? De afgelopen jaren heb ik veel gezinnen met allerlei problemen voorbij zien komen. In januari las ik dat er jaarlijks veertigduizend kinderen uit huis geplaatst worden, maar lang niet alle kinderen in een pleeggezin terechtkunnen. Meer opvang is hard nodig. Daarom wilden we hier iets mee doen. Maar wat konden wij ze bieden? Nou, dachten we, iets als een huwelijk van 23 jaar waarin we het best met elkaar kunnen uithouden. Ook hebben we ervaring met opvoeden, en is Anita gedragsspecialist in het onderwijs. Via mijn werk heb ik ervaring met sociaal ondernemerschap, wat ook van pas komt bij het opzetten van een gezinshuis.” 

Het wordt een huis waar het present zijn centraal komt te staan.

Veel mensen zullen ook willen klaarstaan voor een ander, maar niet de stap tot het opzetten van een gezinshuis durven nemen. Wat kunnen zij doen? 
“Toen we dit gingen doen, kreeg ik veel reacties als ‘jongens, wat ontzettend goed dat jullie dit doen’. Onze reactie was meteen: kan het wat minder? We zijn absoluut geen heiligen. Want dat hoef je helemaal niet te zijn om actie te ondernemen, het hoeft niet groots te zijn. Mijn tip voor mensen die een ander willen helpen, is om bijvoorbeeld als vriendengroep af te spreken één keer in het jaar vrijwilligerswerk te gaan doen. Meerdere keren kan ook, dan kun je meer verschillende dingen doen en ontdekken wat bij jullie past. Want het is ook heel belangrijk dat als je samen iets hebt gedaan, je daar vervolgens ook op reflecteert.” 

Wat willen jullie bereiken met het gezinshuis?
“Het wordt één huis met negen slaapkamers en een voor- en achterkamer. We zitten straks met best veel mensen in één huis en willen ook een stukje privacy kunnen creëren. Maar bovenal wordt het een huis waar het present zijn centraal komt te staan. Ik vind dat een heel mooi begrip uit de christelijke traditie, het idee dat God present en alomtegenwoordig is. Met ons huis proberen we dat in Zijn naam te zijn.” 

Beeld: Present Nederland

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons