'De Monitor': straks Brabantse 'drukjacht' op wilde zwijnen?

Dinsdag, 21.25 uur, NPO 2

in Mediatips

Wilde zwijnen komen op steeds meer plekken in ons land voor. Boeren zijn bang dat ze de Afrikaanse varkenspest zullen verspreiden, een besmettelijke ziekte waartegen geen vaccin bestaat. In De Monitor (KRO-NCRV) gaat Teun van de Keuken op onderzoek uit. De provincie Brabant voelt wel voor de 'drukjacht', maar deze jachtmethode is omstreden.

Uitbraken van de Afrkaanse varkenspest onder wilde zwijnen in Oost-Europa hebben de export van varkensvlees uit diverse landen zo goed als stilgelegd. Hoe gaan andere landen met deze dreiging om? Denemarken sluit zijn grens hermetisch voor wilde zwijnen. Teun van de Keuken gaat kijken hoe effectief deze maatregel is en neemt het Nederlandse beleid onder de loep. Hij ontmoet bestuurders die stevig willen ingrijpen. 

'Overlast wilde zwijnen straks onbeheersbaar'

In Brabant steunt het provinciebestuur een plan om de drukjacht toe te staan, een omstreden jachtmethode waarbij de dieren worden opgedreven in de richting van de schutters. De ‘zwijnentafel’ in de regio Heeze-Leende, waarin jagers, boeren en natuurorganisaties samenwerken, kwam met dit idee. Burgemeester Verhoeven van Heeze-Leende, die voorzitter is van dit samenwerkingverband, vindt dat de drukjacht nodig is, omdat de overlast anders onbeheersbaar wordt. Hij zegt vanavond in De Monitor dat jagers toestemming moeten krijgen om op deze manier te jagen. 

'Nulstand niet haalbaar in Brabant'

Buiten de officiële leefgebieden op de Veluwe en in het oosten van Limburg mogen geen wilde zwijnen voorkomen. Die 'nulstand' is echter niet haalbaar volgens de Brabantse gedeputeerde Van Hout in De Monitor. Maar zijn provincie wil wel meewerken aan een proef met drukjacht. "Want als je dit zo laat doorgaan, zijn de consequenties van een veterinaire ziekte niet te overzien," zegt de gedeputeerde. Ondertussen rukt de Afrikaanse varkenspest vanuit het oosten van Europa op in westelijke richting, waardoor de ongerustheid onder varkenshouders toeneemt.

De Monitor: wilde zwijnen

Dinsdag 11 september, 21.25 uur, NPO 2 

Beeld: Shutterstock en Stijn Ghijsen

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons