De meeste verwarde mensen zijn aardig

Blog van Tijs over 'NieuwLicht': zondag, 22.40 uur, NPO 2

Haha, heb ik weer! Word ik door straatpastor Hanna in Amsterdam uitgedaagd om contact te maken met mensen met verward gedrag, loopt het meteen bij de eerste ontmoeting bijna uit de hand.

Voor het programma NieuwLicht (vrijdag, 21.00 uur op Facebook en zondag, 22.40 uur op NPO 2) verdiep ik me in de wereld van verwarde mensen. Er vinden steeds meer incidenten plaats met hen en aangezien de overheid zich terugtrekt, is het aan ons om daar wat tegen te doen.

Maar ja, dat is best eng natuurlijk. Want als mensen verward zijn, kunnen ze rare dingen doen. Dat merken Hanna en ik vrijwel onmiddellijk als we Amsterdam inlopen.

Ga weg!

“Goedemorgen,” zeggen we vriendelijk tegen een wat oudere man die tussen zijn tasjes een sjekkie zit te draaien. “Waarom zit u hier in de regen op een bankje?” Hij kijkt ons aan, zegt goedemorgen terug en begint met een heel verhaal over wat er allemaal mis is in Amsterdam. Ondertussen wordt hij bozer en bozer en als wij hem vriendelijk blijven aankijken, zegt hij met stemverheffing: “Wat staan jullie te lachen! Jullie nemen me niet serieus, hè! Ga maar weg! Ga weg!” Oeps, daar staan we dan met ons goede gedrag. Probeer je de eenzaamheid van deze man op te lossen, krijg je dit. We druipen af.

Altijd pijn...

Hanna laat zich niet uit het veld slaan en in het Oosterpark voeren we die dag diverse gesprekken. Met in alle gevallen meer succes dan bij onze eerste ontmoeting. We horen in amper twee uur tijd complete levensverhalen. Over hoe onze gesprekspartners in de gevangenis belandden. Over dat ze jarenlang hun kinderen niet meer mochten zien. En over dat ze altijd pijn hebben en dat ze daarom de hele dag bier drinken en blowen. Omdat dat verdooft.

Aardige mensen

Opmerkelijk: ze zorgen voor elkaar. Ze delen hun joint. “Van hem heb ik een tentje gekregen,” vertelt een dakloze man me, wijzend naar iemand die zelf ook zeven jaar dakloos was. Mijn conclusie: de meeste mensen met verward gedrag zijn aardig. Net als de meeste mensen zonder verward gedrag.

Mooie ontmoeting

Om ze aan te spreken, moet je even een drempeltje over. Ik tenminste wel. En ja, dan kan het gebeuren dat ze je even aan het schrikken maken. Maar veel vaker reageren ze hartelijk, nodigen ze je uit om bij hen te komen te zitten, moet je lachen om hun harde grappen, kun je huilen om hun verdrietige geschiedenissen.

Kortom: veel vaker heb je een mooie ontmoeting.

NieuwLicht

Op het discussieplatform NieuwLicht buigt een community zich een week lang over de actualiteit. Dit mondt uit in een debatprogramma dat iedere vrijdag op Facebook en daarna op zondag op tv te zien is. De presentatie is in handen van EO-presentator Tijs van den Brink. 

Iedere vrijdag, 21.00 uur op Facebook 
Iedere zondag, 22.40 uur op NPO 2 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons