China sluit de grootste ‘illegale’ kerk van Beijing

‘God is de Enige op Wie wij ons vertrouwen kunnen stellen’

in Christelijk Nieuws

De autoriteiten van Beijing hebben afgelopen zondag de grootste, onofficiële protestantse kerk van de stad gesloten. “Illegaal promotiemateriaal” is in beslag genomen. De kerk wil nu diensten in de buitenlucht houden, meldt persbureau Reuters.

Jarenlang kon de Zion Kerk in betrekkelijke vrijheid diensten houden in een grote hal, die daar speciaal voor gerenoveerd was. De samenkomsten werden wekelijks door vele honderden gelovigen bezocht. In april wilde de overheid dat de kerk "om veiligheidsredenen" een gesloten circuit met bewakingscamera’s zou plaatsen. De kerkleiding weigerde dit. Sindsdien heeft de Zion Kerk met toenemende druk van de regering te maken. Die sloot elektriciteit en water af en dreigde met uitzetting.

Afgelopen zondag ging de overheid tot actie over en sloot het kerkgebouw. De kerk zou regels overtreden hebben, door zonder toestemming grote bijeenkomsten te houden. Ook stelde het Bureau voor Burgerzaken dat er "illegaal promotiemateriaal" in beslag is genomen.

Erkenning geweigerd

Hoewel de leiding van de Zion Kerk verschillende aanvragen gedaan heeft om als kerk erkend te worden, is deze erkenning nooit formeel gegeven. In plaats daarvan wilde de regering dat de gemeente zou fuseren met de door de staat erkende Drie-Zelfkerk.

Intimidatie en groeiende druk

De grondwet van China garandeert godsdienstvrijheid. Maar sinds Xi Jinping zes jaar geleden aantrad als president, heeft de regering de godsdienstbeperkingen juist opgeschroefd. In februari werden nieuwe voorschriften van kracht. In heel China kregen kerken die niet door de overheid erkend zijn, te maken met intimidatie. Voor niet-officiële kerken zijn straffen verhoogd.

Protestactie

In juli zetten meer dan dertig van de honderden ondergrondse protestantse kerken in Beijing een ongebruikelijke stap. Zij legden een gezamenlijke verklaring af, waarin ze onder andere klaagden over onophoudelijke staatsinmenging.

Openluchtdiensten

De voorganger van de Zion Kerk, Jin Mingri, vertelde Reuters te vrezen dat er geen mogelijkheid is hun probleem met de overheid op te lossen. “God de Enige is op Wie wij ons vertrouwen kunnen stellen," aldus Mingri.
Volgens de organisatie ChinaAid heeft de Zion Kerk besloten zich niet door het opgelegde verbod te laten beïnvloeden. In plaats daarvan wil zij diensten in de buitenlucht gaan houden.

Beeld: Zion Kerk

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons