Chatten na de Anti Pest Club: ‘Kword gepest op school’

'We willen kinderen laten weten dat er hoop is'

in Mediatips

Tijdens de Week tegen pesten is er een gloednieuw seizoen van de Anti Pest Club te zien op NPO Zapp. Zo gauw de uitzending op tv voorbij is, gaan de mensen van stichting Chris aan de slag. Zij zorgen voor online nazorg en chatten met kinderen die vragen hebben over pesten, soms wel honderddertig op een avond.

Pling! Er klinkt een belletje uit de computer van Sophie, vrijwilliger bij de christelijke stichting Chris. Ze krijgt een bericht dat Anne, 12 jaar, wil praten over pesten.

Sophie: ‘Hoi Anne! Welkom op de chat. Ik zie dat je over pesten wilt praten?’
Anne: ‘hoooi! ja, klopt. kword gepest op school ... dat duurt eiglijk al 5 jaar.’
Sophie: ‘Joh, wat vervelend voor je! Wil je er meer over vertellen? Wat gebeurt er dan zoal?’
Anne: ‘elke dag zeggen ze vuurtoren tegen mij. toen ze t voor het eerst zeiden vonk t niet zo erg, maar ze blijven t zeggen, kmocht ook niet meer meedoen zeiden ze. omdat ik rood haar heb en das nu elke dag. en sinds kort gaat mn vriendin met de pesters om. dat vink egt heel stom!!’

Luisterend oor

Dit soort chatgesprekken voeren de medewerkers van stichting Chris en Voorkom! vrijwel dagelijks, vertelt Evertine Krabbe (34), teamleider bij Chris. De organisatie biedt kinderen en jongeren een luisterend oor, bemoediging en advies via onder meer chat en e-mail. Al vanaf het eerste seizoen van de Anti Pest Club in 2015 werkt Chris samen met de EO. Via de website van het programma kunnen kinderen rechtstreeks chatten met iemand van Chris. “Na de uitzending zien we een piek op de chat”, vertelt Evertine. “Vorig jaar hadden we op één avond zelfs honderddertig gesprekken. Op een ‘gewone’ avond worden er tussen de twintig en veertig gesprekken gevoerd.”

Geen pasklare antwoorden

En ja, de meeste chats gaan op zo’n avond over pesten. Er chatten kinderen die gepest worden, die zelf pesten of die het in hun omgeving meemaken. Het gaat over pesten op school, maar ook over cyberpesten en het omgaan met het doorsturen van naaktfoto’s. ‘Hoe kan ik het stoppen?’ is de meest gestelde vraag. Maar ook: ‘Waarom overkomt het mij?’ Chris geeft geen pasklare antwoorden, legt Evertine uit. “We werken vraaggestuurd. Dat betekent dat we door middel van het stellen van vragen kinderen en tieners zelf tot een oplossing laten komen. Dan zijn ze ook meer geneigd om er echt werk van te gaan maken.”

Vrijwilligers vragen de jongeren wat ze al geprobeerd hebben, wat wél werkte en wat niet. En een belangrijke vraag is ook: ‘Heb je er weleens met iemand over gepraat?’ Evertine: “Uiteindelijk willen we dat ze het aan iemand in de ‘echte’ omgeving vertellen. Wij hebben een brugfunctie.”

Schrijnende verhalen

Op deze woensdagmiddag zitten Evertine en haar collega Suzanna Kooistra (26) in Driebergen klaar om kinderen en jongeren te woord te staan. Een derde persoon zit thuis achter haar computer en is daar beschikbaar. Vanaf 15.00 uur is de chat open. Het is rustig. “Alle tieners liggen aan het strand,” grijnst Evertine. In de tijd dat ze wachten, laten de Chris-medewerkers wat eerdere chatgesprekken zien. Een meisje vertelt dat ze denkt dat ze depressief is; ze heeft allerlei online tests gedaan.

Het gesprek kabbelt een beetje voort. Dan komt de aap uit de mouw. Ze wordt sinds een poosje gepest. De verhalen die voorbijkomen, zijn vaak schrijnend. De jongeren worstelen met ingewikkelde dingen: eenzaamheid, depressies, misbruik, mishandeling, automutilatie en gedachten over zelfdoding. Dingen gelijk oplossen kan Chris niet, omdat de anonimiteit gewaarborgd moet blijven. “Als je hoort dat een kind misbruikt wordt, zou je het liefst willen dat het gelijk stopt. Soms moet je situaties loslaten en dat is lastig”, zegt Evertine. “Maar als we de gesprekken niet gegarandeerd anoniem voeren, zouden kinderen hun verhaal niet aan ons vertellen.”

Betrouwbare volwassenen

Dan komt er even voor half vier toch iemand op de chat. Het is een tiener die in eerste instantie voor de gezelligheid lijkt te komen chatten. Suzanna: “Soms willen kinderen alleen maar even een praatje maken: ‘Hoi, wat doen jullie allemaal?’ Dat is ook prima. Elk onderwerp is welkom. We hopen dan dat als er later echt wat is, ze ons ook weten te vinden. ‘O ja, dat waren vriendelijke, betrouwbare volwassenen die bereid waren naar me te luisteren.”’ Het meisje dat deze middag op de chat komt, opent toch haar hart in de loop van het gesprek. Ook zij blijkt de nodige problemen te hebben. De vrijwilligers horen het met liefde aan.

Ook tijdens en na de uitzendingen van de Anti Pest Club deze week zitten ze weer klaar. Suzanna: “We leven in een gebroken wereld, maar we willen de kinderen laten weten dat er hoop is.

Anti Pest Club op tv

Van 17 tot en met 21 september is Anti Pest Club om 17.10 te zien op NPO Zapp. Ook is er elke dag een livestream met Anne-Mar om 10.45 via youtube.com/antipestclub

Tekst: Linda Stelma

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons