Boekenpodcast De Eerste Zin met Johan Lock

'De erfenis van Adriaan' gaat over het opgroeien in een evangelische gemeente

Tot zijn 36e was schrijver Johan Lock lid van een evangelische gemeente. Hierover schreef hij zijn debuutroman De erfenis van Adriaan. In de Visie-podcast De Eerste Zin vertelt hij over het opgroeien in en het verlaten van deze gemeenschap.

De cover van De erfenis van Adriaan laat een kring samengevouwen handen zien, vanaf de bovenkant gefotografeerd. Lock was ‘opgetogen’ toen de uitgeverij dit beeld voorstelde. “Het vertelt in één keer het verhaal,” legt hij uit. “Het gaat over een groep mensen die zich met hart en ziel aan elkaar verbinden. Iets waarvan je denkt: geweldig! Het is goed als mensen tegen elkaar zeggen: we blijven elkaar trouw en delen samen ons geloof. Maar toch loopt het uit de hand.”

De gebeurtenissen die Johan beschrijft, spelen zich af in De Kandelaar in Rotterdam. In het boek noemt hij die evangelische gemeente Huis van Licht. De kerkgemeenschap ontstaat nadat verschillende mensen een bijzondere ervaring hebben gehad. Zo heeft vader Gert een spirituele ervaring in zijn kaaspakhuis. Dit doet denken aan een ander boek over ontsporende religie: in Knielen op een bed violen van Jan Siebelink heeft de vaderfiguur in zijn tuinkas een soortgelijke ervaring.

Tale Kanaäns

De broers Gert en Adriaan houden samen met een stel vrienden regelmatig samenkomsten bij elkaar thuis. Ze geloven dat ze een goddelijk verbond vormen. Adriaan werpt zich al snel op als preker, hij is zogezegd ‘de gezalfde des Heren’. Dat gelooft hij, en dat gelooft de explosief groeiende gemeente ook. Maar het is een term waarmee hij zichzelf een soort heilige maakt en kritiek op hem onmogelijk wordt. Het neemt steeds ernstiger vormen aan, tot het sektarische toe.

‘Gezalfde des Heren’ of ‘kinderen Gods’: De erfenis van Adriaan is doorspekt met de tale Kanaäns, de taal van de Statenvertaling. “Ik vond het heel tof om te merken hoe dat vanzelf ging,” vertelt Lock. “Dat is geen verdienste, want ik ben met de taal opgegroeid. We werden gestimuleerd zelf veel Bijbel te lezen. En het is ook rijke taal waarmee je een wereld oproept. Het is jammer dat we dit door de secularisering dreigen kwijt te raken.”

Luister hier de podcast met Johan Lock:

Beeld: Pytr de Vrys voor Uitgeverij Ambo Anthos 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons